Vesti -

Nečija plata pojede i 100 minimalaca

Podgorica -- Statistička matematika i realna socijalna slika u Crnoj Gori su u velikom raskoraku, jer u prosek ulaze i najmanje plate od 193 evra.

Izvor: cdm.me
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Njih je u prošlom mesecu primilo 1.066 ljudi i one od pet, deset, dvadeset i više hiljada evra koliko, kako nezvanično saznaje Pobjeda, primaju top menadžeri u nekim bankama čiji su vlasnici strane kompanije, ali i ne samo oni.

Po poslednjem podatku Monstata, prosečna zarada u februaru ove godine bila je 511 evra, a uskoro bi trebalo da bude saopštena cifra i za mart. Sudeći po zvaničnim podacima, ova godina je počela malo skromnije od prethodne u kojoj je u junu oboren rekord sa platom od 173.833 evra (bruto 307.670), koja je isplaćena nekom u sektoru razrade građevinskih projekata.

Iz Poreske uprave Pobjedi je saopšten podatak iz marta ove godine po kojem je najveća isplaćena plata bila 8.329 evra, odnosno sa porezima i doprinosima 14.742 evra.

„Ova plata je isplaćena licu zaposlenom u sektoru konsultantskih usluga u oblasti informacionih tehnologija“, saopštili su iz Poreske uprave koju zakon sprečava da kaže kompaniju koja je isplatila ili ime osobe koja je primila.

I ovog puta iz Poreske uprave su naglasili da su ovi iznosi isplaćeni samo u jednom mesecu, odnosno nisu redovna plata zaposlenog.

„Iako su uneti u IOPPD obrazac pod šifrom 1 zarade, pa se kao takvi i vode u sistemu Poreske uprave, ne može se zaključiti da se radi o redovnom mesečnom primanju zaposlenih, već možda o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja“, objašnjavaju iz Poreske uprave.

No, ova plata iz marta i nije rekord u ovoj godini, jer je, kako je Pobjeda već pisala, u januaru neko u trgovini na veliko mašinama i opremom primio 18.223 evra, odnosno bruto 32.272.

Iz Poreske uprave su saopštili da je najmanja bruto zarada iznosila 288 evra bruto ili neto 193 i da je, sudeći po IOPPD prijavama, primilo 1.066 zaposlenih.

Najviše minimalnih plata u martu je isplaćeno u pet delatnosti proizvodnja užadi, kanapa, pletenica i mreža, potom restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, sektoru trgovina na veliko metalnom robom, instalacionim materijalima, iznajmljivanju i lizingu automobila i petom sektoru nespecifična trgovina na veliko hranom, pićem i duvanom.

Iz Monstata su Pobjedi saopštili da ne raspolažu podacima o zaradama po zanimanjima, jer to nije u njihovoj nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.