Vesti -

Račun Alumne blokiran, radnici u štrajku

Osnovni sud u Zvorniku je saopštio da će račun kompanije "Alumina" ostati blokiran sve dok se u celosti ne sprovede rešenje o izvršenju.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

To znači da račun te zvorničke kompanije ostaje blokiran dok firma "Pavgord" iz Foče ne naplati 154 miliona potraživanja. Ta firma je ta potraživanja kupila pod spornim okolnostima od litvanske "UKIO banke" za 6,5 miliona evra.

Zbog blokade "Alumine" danas je u Zvorniku protestovalo 2.500 njenih radnika, kao i "Boksita" iz Milića i Rudnika "Srebrenica". Najavili su da će protestovati u Banjaluci ako se do ponedeljka ne deblokira račun firme.

Uprava "Alumine" je ranije saopštila da je zbog blokade računa već izgubila 15 miliona maraka.

Ukoliko firma "Pavgord" uspe da naplati sporna potraživanja, "Alumina" bi, po proceni stručnjaka, mogla da ode u stečaj, a bez posla bi ostalo 1.400 radnika.

Zvornički Osnovni sud je u današnjem saopštenju naveo da se rešenje o izvršenju ne mora sprovesti u celosti ako tražilac izvršenja "Pavgord" ne predloži odgadjanje izvršenja, ako ne povuče predlog za izvršenje ili ukoliko dodje do obustavljanja izvršenja po Zakonu o izvršnom postupku.

U saopštenju se navodi da Osnovni sud u Zvorniku u predmetu "UKIO banke" protiv "Alumine" postupa u skladu sa rešenjem Višeg privrednog suda u Banjaluci od 21. januara 2016. godine i da je 13. juna 2016. godine rešenjem usvojen predlog "UKIO banke" da je u izvršnom postupku dalje zastupa firma "Pavgord" iz Foče.

Na to rešenje se žalila "Alumina" te je, odlučujući o žalbi, Okružni sud u Bijeljini 11. februara ove godine doneo rešenje kojim je potvrdio prvobitno rešenje suda u Zvorniku od 13. juna 2016. godine, doneto u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku Republike Srpske.

Na osnovu tog rešenja, Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila ove godine doneo novo rešenje, o blokadi računa "Alumine", kojim se nalaže da se novac na računima "Alumine" prenese firmi "Pavgord" iz Foče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.