Vesti -

Nema dokaza o nameštanju cena goriva

Sofija -- Bugarska komisija za zaštitu konkurencije nema dovoljno dokaza da je šest naftnih kompanija nameštalo cene goriva i dizela u Bugarskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Bugarska komisija za zaštitu konkurencije(CPC) saopštila je da nema dovoljno dokaza za svoju raniju tvrdnju o nameštanju cena.

Ista komisija je u oktobru tvrdila da je šest naftnih kompanija - ruski Lukoil, anglo-holandski Šel, austrijski OMV, grčki Helenik petroleum, srpski NIS Petrol i bugarski Petrol - krivo za formiranje kartela kako bi na pumpama držale cene goriva na veštački visokom nivou, prenosi agencija Frans pres.

Pomenute kompanije, koje kontrolišu 70 odsto bugarskog tržišta benzina i 55 odsto tržišta dizela, žalile su se na izrečene optužbe, a regulator je sada odbacio ovaj slučaj.

Bugarski regulator je, međutim, upozorio kompanije da se uzdrže od razmene bilo kakvih informacija o cenama sa svojim konkurentima u budućnosti i da otpuste zvaničnike koji prekrše preporuke.

Pitanje cena goriva je izuzetno osetljivo u Bugarskoj, pošto organizacije za zaštitu prava potrošača već dugo optužuju vodeće distributere naftnih derivata za nameštanje cena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.