Vesti -

Velika vest za vozače: Lizing kuće vraćaju novac

Zagreb -- Visoki trgovački sud (VTS) potvrdio je presudu Trgovačkog suda u Hrvatskoj u korist kompanije Briton, a koja je pokrenula postupak protiv jedne lizing kuće.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Oni su smatrali nezakonitim da korisnici operativnog lizinga moraju lizing kućama da plaćaju rate i nakon što se dogodi krađa vozila ili potpuna šteta za koju korisnik lizinga nije kriv.

Ova pravomoćna presuda prisiliće lizing društva da sada opšte uslove prilagode zakonu.

Takođe, kako ova pravomoćna presuda ujedno predstavlja praksu i konačan pravni stav sudova, ona omogućava svim korisnicima lizinga od kojih je na isti način nezakonito naplaćen iznos, da potraže svoju zaštitu pred sudom i pokrenu postupke radi povraćaja iznosa.

Advokat Damjan Krivić koji je ispred kuće Briton dobio je još pre oko tri godine na sudu prve sporove protiv dve lizing kuće, piše Večernji list.

Tada je već donešena prvostepena presuda da korisnici operativnog lizinga ne moraju da plaćaju rate lizinga ako se za vreme trajanja ugovora dogodila krađa, odnosno totalna šteta na vozilu, a za koju korisnik lizinga nije kriv.

Praksa je sada, naime, takva da kad je reč o ugovoru o operativnom lizingu, lizing kuće ostaju vlasnice vozila, u slučaju krađe ili totalne štete osiguranje im daje novac, ali korisnik lizinga do isteka ugovora i dalje, kad je reč o nekim lizing kućama, mora plaćati preostale rate, eventualno tek nešto umanjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.