Vesti -

"Realno je - raskid aranžmana sa MMF-om"

Sarajevo -- Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija smatra da je realno očekivati raskid aranžmana Bosne i Hercegovine sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako razlog navodi blokade koje su političke prirode iz Federacije BiH.

Tegeltija je naveo da je posle razgovora sa predstavnicima MMF-a u petak izvesno da će Fond čekati do kraja marta da se domaći faktori usaglase u vezi sa ispunjavanjem preostalih prethodnih mera iz Pisma namere, prenosi portal Indikator.

"Ukoliko se iza toga ništa ne desi, onda će sasvim sigurno doći do prekida aranžmana i moraće da se otvore neki novi pregovori o nekom novom aranžmanu", rekao je on za “Nezavisne novine”, napominjući da je RS ispunila sve obaveze.

Takođe je zaključio da blokade dolaze iz parlamenta Federacije BiH i Saveta ministara BiH, koji nisu ispunili dogovorene obaveze, od kojih se najvažnija odnosi na Zakon o akcizama.

Vlasti BiH još nisu ispunile prethodne mere dogovorene u novembru koje su neophodne za isplatu druge tranše MMF-a za BiH u iznosu od 155 miliona KM (79,2 miliona evra), zbog čega ne može da dođe ni do prve revizije stendbaj aranžmana, poručio je rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Francisko Parodi.

"Čekamo da vlasti završe obaveze da bismo Izvršnom odboru mogli da preporučimo odobrenje prvog pregleda", rekao je Parodi za “Dnevni avaz”.

Podsetio je da, osim poznate obaveze koja se odnosi na povećanje akciza na naftu i naftne proizvode radi sufinansiranja investicije za gradnju Koridora “Pet ce”, postoje još četiri obaveze na nivou BiH i Federacije BiH.

Među njima je obaveza Parlamenta FBiH da usvoji zakonska rešenja o bankama i o Agenciji za bankarstvo, što je pre nekoliko dana i učinjeno.

Federalna Vlada treba da započne preduzimanje operativne temeljne procene vrednosti za preduzeća `Telekom BiH` i `HT Mostar` radi njihovog restrukturisanja ili privatizacije”, dodao je Parodi.

Prema njegovim rečima, Savet ministara BiH treba da usvoji odluku o ograničavanju novog zapošljavanja u ovoj godini, a Parlamentarna skupština BiH izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita, prenosi Indikator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.