Vesti -

"Srbija i Makedonija - tradicionalno dobro"

Skoplje -- Saradnja Srbije i Makedonije je tradicionalno na visokom nivou i zasniva se na robnoj razmeni i multilateralnim inicijativama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je izavila je direktor Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije ( PKS) Danica Milovanović.

Ona je na otvaranju srpsko-makedonskog poslovnog foruma na kome učestvuje više od 45 kompanija iz Srbije kazala da su ekonomske veze dve zemlje čvrste zbog blizine tržišta i zbog toga što su proizvodi i usluge priznati na oba tržišta.

"Naš zadatak je da na ovakvim skupovima pokušamo da ojačamo prisustvo naših kompanij, odnosno da jačamo investicione veze naših zemalja", rekla je Milovanović.

Ona je podsetila da je u 2016. u izvozu iz Srbije u Makedoniju preovladavala kupoprodaja sa čak 98 odsto, kao i da je najviše uvoza ostvareno kupoprodajom.

Prema rečima Milanovićeve, u delegaciji privrednika iz Srbije koji danas i sutra borave u Skoplju su i predstavnici 20 proizvodnih grana koje su prošle godine ostvarile rast izvoza u Makedoniju od 9,2 do 65 odsto, što je pokazatelj ogromnog potencijala za saradnju koji postoji između dve zemlje.

Ona je dodala da privredne komore dveju zemalja zajednički rade kako bi olakšale privrednicima, navodeći da su prošle godine pokrenule inicijativu kako bi se pojednostavili propisi vezani za promet hrane i veterinarskih proizvoda između Srbije i Makedonije.

"Privredne komore pomažu da se ruše barijere za spoljnotrgovinsku razmenu", kazala je ona i dodala da se komore trude da ukažu vladama zemalja koliko je velika šteta koja nastaje raznim privremenim blokadama i da vlade treba da omoguće biznisu da međusobno sarađuje.

Prema njenim rečima biznis treba uvek da ide ispred politike.

Na poslovnom forumu je zvanično konstituisan Makedonsko-srpski poslovni savet. Za kopredsedavajućeg sa strane Srbije je izabran predsednik prehrambene industrije Jumis Mile Kocić, a sa makedonske strane predsednik Alkaloida Živko Mukaetov.

Kocić je kazao Tanjugu da će poslovni savet zalagati da se što pre reese problemi koji otežavaju saradnju dve zemlje, i da se pojednostave procedure koje prate uvoz i izvoz a to će povećati i konkurentost kompanija iz obe države.

Mukaetov je kazao da je najvažnije da se uprosti protok robe između dve zemlje i da se nađe formula da se poveća obim saradnje i trgovine dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.