Vesti -

Velika prevara prilikom iznajmljivanja stana

Zagreb -- Mihael Delić je pre nekoliko dana krenuo je u potragu za stanom u Zagrebu zajedno sa devojkom, gde i studira.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na jednom od svetski najpoznatijih oglašivača ovaj Dubrovčanin naišao je na vrlo primamljivu ponudu, kaže.

Cena za iznajmljivanje stana od 85 kvadrata u centru grada, tačnije Klaićevoj 19, iznosila je samo 390 evra što ga je namamilo da kontaktira vlasnika.

Međutim, kada je probao da ga nazove, broj je bio nedostupan, odnosno govorna pošta javljala mu je kako se birani broj ne koristi.

Preostalo mu je jedino da vlasnika stana kontaktira putem mejla. U međuvremenu je na internetu naišao na još jednu, vrlo sličnu, ponudu. Ovog puta stan je bio kod Britanca, na adresi Ilica 140, ali sve ostalo bilo je isto.

“Oba stana su bila povoljna. Cena mesečnog najma je bila oko 400 evra s uključenim režijama, a stanovi su bili novi, sa plinskim etažnim”, objašnjava Delić kojem je ponuda zvučala idealno, ali već tu mu se učinilo kako je stvar “mutna”, piše Jutarnji list.

Stoga je na jedan oglas poslao pitanje sa jednog svog mejla, a na drugi oglas javio se sa drugog mejla.

“Javila mi se žena iz Poljske. Predstavila se kao Soufiane Genovese i objasnila mi kako je stan u Zagrebu kupila za sina koji je tamo studirao, te kako se on sada vratio u Poljsku trajno, pa ga sada iznajmljuje. S obzirom da zbog posla ne može da dođe u Hrvatsku, predložila je da transakciju obavimo putem Airbnb-a gde isto oglašava, te kako je preko njih sigurno”, priča Mihael Delić.

Tik nakon njihovog dopisivanja, taman kada mu je vlasnica stana trebala da pošalje link na oglas na Airbnb-u, na drugi mejl sa kog je poslao pitanje za stan na Britancu stigao je sličan odgovor.

“Odgovor je bio isti, a i ime je bilo slično. Ovoga puta predstavila se kao Jolanda Genovese”, priča Mihael o trenutku kada mu je postalo kristalno jasno da se radi o prevari.

“Kada je poslala link s 'Airbnba' shvatio sam da je to isprogramirana stranica i da se na ništa drugo ne može na njoj kliknuti, već prebacuje na neku drugu stranicu. Nastavio sam da se igram. Napravio sam i 'instant buking' s lažnog linka Airbnb-a kako bih dobio podatke za uplatu da bi znali i o kom bankovnom računu se radi, a time i o kojoj se zemlji radi", priča on.

“Međutim, link na prvotni oglas je u međuvremenu uklonjen”, govori Mihael, ali napominje da se, kada se ime vlasnice upiše u Guglov pretraživač, može videti kako ima još stanova koje ista osoba iznajmljuje u Zagrebu, ali i Splitu.

U međuvremenu na mejl su mu stigli i podaci za uplatu s Airbnb-a, te se ispostavilo da bankovni račun glasi na Angela Gambuta iz Italije. Mihael je celu priču prijavio policiji u Dubrovniku, gde trenutno boravi, ali oni su mu kazali kako 'oni tu ništa ne mogu'.

“Rekli su mi da to nije u njihovom ovlašćenju jer se radi o Zagrebu, ali da nema elemenata kaznenih dela iako se radi o lažnom predstavljanju. Uvereni da je ta osoba iz Poljske, kazali su mi kako bi mogli slučaj da prijave Interpolu, ali kako bi oni reagovali tek za dve godine”, objašnjava.

"Savetovali su me da je najbolje celu priču objasniti Airbnb-u kako bi oni krenuli u pravnu bitku protiv te osobe", govori Mihael i napominje kako bi svakako, da je u Zagrebu, prijavio sve zagrebačkoj policiji, piše Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.