Srbi pretekli i Hrvate: Bežati što pre...

Zagreb -- Mnogi radnici tvrde kako su spremni da se odsele u inostranstvo u potrazi za novim ili boljim poslom. Na čelu su Srbi i Hrvati.

Izvor: Tportal
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Koliko su zaista spremni na preseljenje radi posla i koji ih razlozi motivišu da posao traže u inostranstvu, istražio je hrvatski Moj posao na preko 4.400 ispitanika.

Istraživanje je sprovedeno u 11 zemalja Evrope (Hrvatska, Letonija, Mađarska, Litvanija, Estonija, Poljska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Češka i Slovačka) na ukupno 35.000 ispitanika

Čak 77 odsto ispitanika spremno je na preseljenje van Hrvatske zbog (novog) posla.

Uz Hrvate, na preseljenje su najspremniji ispitanici iz Srbije - 82 odsto, kao i Bosne i Hercegovine - 79 odsto, dok su u najmanjoj meri na preseljenje spremni ispitanici iz baltičkih zemalja (Estonija 62 odsto, Letonija 62 odsto, Litvanija 64 odsto).

Muškarci su u većoj meri spremni na preseljenje (81 odsto) od žena (73 odsto). Na preseljenje su najspremniji mlađi ispitanici: 80 odsto ispitanika mlađih od 25 godina; 79 odsto ispitanika starosti od 25 do 34 godine, 73 odsto starosti od 35 do 44, kao i 71 odsto ispitanika starosti od 45 do 55 godina. U najmanjoj meri su na preseljenje spremni ispitanici stariji od 55 godina (58 odsto).

Od ispitanika koji su spremni na preseljenje, njih većina (69 odsto) to je spremna da učini na period duži od godine dana, dok ih je petina (21 odsto) spremna na preseljenje na nekoliko meseci. Na period od nekoliko nedelja na preseljenje je spremno 10 odsto ispitanika.

57 odsto ispitanika koji su spremni na preseljenje u inostranstvo bi pristali jedino na posao u struci, dok bi ih 43 odsto prihvatilo bilo kakav posao.

Ispitanici iz Hrvatske, baš kao i oni iz Srbije (43 odsto), te Bosne i Hercegovine (48 odsto) u većoj su meri spremni na bilo kakav posao nego ispitanici iz drugih zemalja.

Tako bi na primer svega 27 odsto Poljaka, 25 odsto Estonaca, 32 odsto Litvanaca i Letonaca pristalo na bilo kakav posao u inostranstvu.

Glavni motiv za preseljenje hrvatskim ispitanicima je veća plata (69 odsto). Ispitanike bi na preseljenje podstakla i bolja mogućnost za razvoj karijere (38 odsto), mogućnost da povedu porodicu (34 odsto), kao i sticanje novih veština i iskustava (27 odsto). Pomoć poslodavca oko preseljenja podstakla bi svega 11 odsto ispitanika.

Vesti

strana 1 od 1924 idi na stranu