Vesti -

Kraj Ubera u HR? "Povucite se, ili uzimamo kola"

Hrvatski ministar saobraćaja Oleg Butković izjavio je da kompanija Uber na području cele Hrvatske posluje nelegalno.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

On kao razlog navodi to što “ne poseduju dozvole za auto-taksi prevoz predviđene Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju”. Butković je najavio drastične kazne, ako se odmah ne povuku.

"Uber pa i Cammeo u Splitu rade nelegalno. I ovo što se događa u ovom trenutku nije u saglasnosti sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Mi nastavljamo sa radom saobraćajne inspekcije, ne samo u izricanju kazni nego i u oduzimanju vozila koje će krenuti ovih dana" , rekao je Butković.

“Uber aplikacija u Hrvatskoj spaja korisnike sa registrovanim partnerima-vozačima koji vole pouzdanost usluge i jednostavnost opcije naručivanja vozila sa proverenim vozačima u zajednicu koja se bitno razlikuje od taksi usluge, odnosno naši partner-vozači bave se iznajmljivanjem vozila sa vozačem, a ne auto-taksi prevozom. Želimo da ponudimo alternativnu opciju u području mobilnosti i smatramo kako konkurencija podiže kvalitet usluge i donosi sigurnost što bi trebalo da podstiče, a ne ometa. Uber-vozači posluju u skladu sa svim zakonima Hrvatske, i oni su poreski obveznici gde plaćaju sav porez na puni iznos svake vožnje. Smatramo kako je potrebno što pre modernizovati postojeću regulativu u skladu sa preporukama Evropske komisije koja zagovara razvoj ekonomije deljenja i novih poslovnih modela poput Ubera. Na tom predmetu sarađujemo s predstavnicima iz više ministarstva i nadamo se da će nakon Švedske, Estonije, Litvanije i Portugala i Hrvatske postati referentne država u području digitalne ekonomije i ekonomije deljenja", saopštili su iz Ubera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.