Vesti -

Hrvati tvrde: Imaćemo najbolji aerodrom, evo kako

Dubrovnik -- Aerodrom Dubrovnik je među prvim u EU dobio novac iz "Junkerovog plana podsticanja ulaganja", a nakon obnove biće najbolji u regionu, piše Dubrovački dnevnik.

Izvor: Dubrovački Dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Junkerov plan" je Evropski fonda za strateške investicije za projekat obnove i nadogradnje aerodroma.

Projekat “Razvoj Aerodroma“ težak je 225 miliona evra. Svečano otvaranje biće u martu 2017. godine, a 30. Septembra zgrada će se pustiti u probni rad, piše Dubrovački dnevnik.

Tomislav Macan, direktor tehnike i inženjeringa pokazao je novu zaustavnu i voznu liniju iznad koje se nalazi nadstrešnica.

Taj deo će služiti za iskrcavanje putnika koji na taj način više neće morati dugo da šetaju sa parkinga, već će odmah moći da uđu na glavni ulaz u zgradi C.

Zgrada C će imati podrum, prizemlje i još tri sprata. U prizemlju će se povezati sa zgradama A i B, pa će se na taj način stvoriti komunikacija. U prizemlju će se nalaziti ček in pultovi, agencije će biti smeštene sa strane, a kafić će se nalaziti sa leve strane, pa će imati i vanjsku terasu. U podrumu je predviđen komercijalni prostor, kao i sanitarni čvorovi.

Sama zgrada C zauzima 26.000 kvadrata, a ukupno oko 52.000 kvadrata imaju sve tri pristanišne zgrade. Zamišljeno je da postoji i komunikacija prema parkingu, takozvana suva veza, tako da se putnici mogu direktno sami prijaviti.

Zgrada će imati “Šengen” i “Ne Šengen” zonu i biće prva takva koja to ima, a prema pravilima Evropske Unije.

Veliki prostor je ostavljen upravo za potrebe "Ne Šengen" jer se tu velika odredišta poput Londona, Istanbula, Moskve i Japana. Zapošljavaće se i novi ljudi ali zapošljavanje neće ići progresivno sa kvadratima. Tražiće se najviše za komercijalne prostore, trgovine, restorane, i kafiće, navodi ovaj list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.