Vesti -

Čip Android telefona sa srećnim brojem: Kakve veze ima oznaka 888 sa trgovinskim ratom?

Američki proizvođač čipova Kualkom je svoj sledeći vodeći čip za Android pametne telefone označio brojem sreće u kineskoj tradiciji.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, LDProd
Ilustracija: Depositphotos, LDProd

Kažu da će "Snapdragon 888" omogućiti telefonima da prave fotografije visoke rezolucije brže nego ranije i efikasnije obavljaju zadatke povezane sa veštačkom inteligencijom.

Uređaji napajani ovim čipom trebalo bi da se nađu u prodaji do marta.

Da se ​​firma pridržavala svoje prethodne konvencije o imenovanju, komadić elektronike bio bi pod brojem 875. Jedan stručnjak, pak, kako piše BBC, rekao je da je odluka imala značaj.

"To može ukazivati na to da Kualkom proširuje 'maslinovu granu' na one u industriji koji su zahvaćeni tekućim kinesko-američkim trgovinskim ratom. Kinezi 888 vide kao simbol sreće i prosperiteta, koji će takođe nesumnjivo dobro odgovarati Kualkomovim očekivanjima o uspehu“, predložila je Debora Petrara iz "ABI Research".

Poslednjih meseci Huavei nije u mogućnosti da dobije sopstvene čipove za pametne telefone "Kirin", što je rezultat američkih ograničenja. Kalifornijski Kualkom nedavno je dobio dozvolu da prodaje Huaveju svoje čipove zasnovane na 4G kao alternativu.

Važeća dozvola, dakle, ne bi pokrivala i novi čip, koji sadrži integrisani 5G modem. Ali, polažu se nade da se vremenom izvozna pravila mogu dodatno olabaviti pod nadolazećom Bajdenovom administracijom.

Kualkom je rekao da su i drugi kineski dobavljači - uključujući Šaomi, Opo, Van Plus i druge - već pokazali izvesnu podršku za "Snapdragon 888".

Jedna od briga za Kualkom je da će se, ukoliko antiameričko raspoloženje bude raslo, proizvođači telefona možda prebaciti na alternativne dizajnere čipova.

Tajvanski MediaTek i njegovi "Dimensity" čipovi i južnokorejski Samsung i njegovi "Exynos" procesori bili bi glavne opcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.