Vesti -

Počela IT obuka za žene

Beograd -- Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je početak obuka iz programiranja za žene.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Obuku sprovodi udruženje "Zaposlenje ORG" u Beogradu i Novosadska ženska inicijativa u Novom Sadu, u okviru programa podrške Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Nakon završene pripremne nastave i finalnog testiranja, formirane su grupe od 20 polaznica u Beogradu i 30 polaznica u Novom Sadu koje pohađaju program za prekvalifikaciju u IT sektor, odnosno obuke iz programiranja.

Matić je podsetila da su ovi projekti među devet odobrenih na Javnom konkursu za dodelu sredstava programima u oblasti razvoja informacionog društva 2017, na temu podizanja nivoa digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija - prekvalifikacija i dokvalifikacija žena u oblasti IKT.

"Programi prekvalifikacija pokrenuti su u skladu sa Strategijom razvoja IT industrije sa ciljem podrške razvoja tog sektora, gde je kao veliki problem prepoznat nedostatak kadrova. Sa druge strane, programi imaju za cilj ekonomsko i društveno osnaživanje žena i njihovu veću zastupljenost u sektoru koji nudi brojne mogućnosti za brzi profesionalni napredak", istakla je Matić.

Ona je napomenula da je za odobrene projekte koji su počeli da se realizuju zabeleženo veliko interesovanje žena i da je za sledeću godinu predviđen novi ciklus programa prekvalifikacija koji će uključiti veći broj polaznica, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Obuke su nedavno započete i u Novom Pazaru, gde je Udruženje građana "Svetionik" proširilo broj polaznica u odnosu na planirani, a prethodno i u Beogradu, na opštini Savski venac, u okviru projekta Udruženja građana "Lokalna samoorganizacija".

Programe su pokrenuli i Junior Čember Internešnal iz Zrenjanina i Centar za preduzetništvo iz Kragujevca, a na konkursu Ministarstva odobreni su još projekti Vojvođanskog IKT klastera iz Novog Sada, Centra za aktivizam iz Vranja, i Udruženja SEE ICT iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.