Vesti -

Mihajlović: Do 2020. otvaramo 50.000 radnih mesta

Beograd -- Država stvoriti uslove za veće učešće žena u oblasti informacionih tehnologija (IT) u kojoj se očekuje da do 2020. bude otvoreno oko 50.000 novih radnih mesta.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Uslovi koje stvaramo omogućiće da žene budu prepoznatljivije u ovoj oblasti", rekla je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihalović, na otvaranju Samita ženskog liderstva u oblasti digitalizacije i tehnoloških inovacija u Beogradu.

Istakla je da je napravljen iskorak u po pitanju učešća žena u toj oblasti ali da to nije dovoljno.

"Od svih upisanih na našim fakultetima u IT oblasti samo 20 odsto su žene, a od toga 28 odsto njih završi fakultet, što nije dovoljno", kazala je Mihajlović.

Istakla je da se samo zajedničkim radom vlade, nevladinog sektora, privrede i fakulteta može ostvariti veće učešće žena i stvoriti bolji uslovi da one doprinosu razvoju IT sektora.

Poručila će ženama koje žele da se bave poslovima u IT i drugim oblastima da budu hrabre jer je to uslov za sve drugo, pre svega da se obrazuju i rade na sebi "jer pitanje znanja nije samo pitanje moći već i stvaranje širokih pogleda na to šta može da se uradi u životu".

Potpredsednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Betsi Nelson je kazala da je važno da se stvori mreža na nacionalnom nivou gde bi žene mogle da utiču aktivnije u razvoju zemlje.

Ona je potvrdila da će EBRD pomoći u toj oblasti Srbiji, kao što je i do sada pomagao.

U Srbiji, kako je ocenila, još vek firme koje vode žene teže dobijaju kredite i imaju otežan pristup finansiranju, ali smatra da će im digitalizacija i razvoj IT oblasti olakšati poslovanje.

"Digitalizacija omogućava bolju poslovnu povezanost i lakšu dostupnost novcu, odnosno izvorima finansiranja i ne ograničava poslovanje na lokalnu sredinu ili region već obezbedjuje pristup čitavom svetu, što bi žene u biznisu trebalo da iskoriste", rekla je Nelson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.