Vesti -

Srpski startap posle Izraela: Imamo još posla...

Imamo još dosta posla ovde da bismo dostigli nivo na kojem je ekosistem startapa u Izraelu, kaže Ognjen Vlaškalin, srpski predstavnik na DLD festivalu.

Izvor: B92, Vesna Bjelić
Podeli

Kao što smo već pisali, nedavno je završena DLD konferencija u Tel Avivu koju smo imali prilike da posetimo. Odatle se vratio i jedini srpski predstavnik IT sektora - Ognjen Vlaškalin, suosnivač novosadskog startapa “Globe Scout Me”.

Ukoliko vam ovo ime zvuči poznato znači da ste pratili i naše izveštavanje o Start Tel Aviv takmičenju koje je održano u Beogradu u julu ove godine.

- Prvi čovek Tel Aviva za B92: BG? Ne delim savete, ali...

- B92 u kolevci startapa: Stiže nova velika ideja

- B92 u Izraelu: Istina je ipak negde tamo

- Josi Vardi za B92: Fale vam četiri stvari

Globe Scout Me" je startap koji je razvio istoimenu platformu za povezivanje mladih i ambicioznih sportista sa trenerima i klubovima širom sveta. Sedmočlani tim ovog mladog startapa trenutno radi na uvođenju dodatnih pogodnosti i opcija za korisnike u okviru same platforme, dok suosnivački duo, Ognjen Vlaškalin i Mirko Topalski, radi na privlačenju novih investicija za projekat i njegovom daljem plasmanu na svetsko tržište.

“Put u Izrael bila je odlična prilika da vidimo u kojoj meri se razlikuju procesi u inostranim startapima u odnosu na to kako funkcionišu kod nas”, kaže Vlaškalin.

Na ovogodišnjem DLD festivalu inovacija, naši predstavnici su zajedno sa ostalim učesnicima posetili investicione fondove “Jerusalem Venture Partners”, jedan od najvećih na svetu, kao i “OurCrowd”, fond koji nastoji da demokratizuje i u potpunosti otvori tržište investicija ka svim zainteresovanih subjektima, a ne samo afirmisanim investitorima.

“Mnogo nam znače ove posete najuspešnijim IT organizacijama, poput Autodesk-a, i razgovori sa istaknutim investitorima o potencijalima za razvoj našeg tržišta.”

Među učesnicima na DLD je bilo preko stotinu inovativnih projekata iz celog sveta pored naših predstavnika iz Novog Sada. Imali su prilike da predstave svoje projekte pred auditorijumom od preko 40 novinara iz celog sveta u okviru “pitch press” događaja. Takođe, “Globe Scout Me” su bili jedni od učesnika okruglog stola gde su razmenili iskustva i mišljenja sa najistaknutijim profesionalcima izraelskog startap ekosistema.

“Mislim da imamo još dosta posla ovde da bismo dostigli nivo na kojem je trenutno ekosistem startapa u Izraelu”, tvrdi Vlaškalin.

On dodaje da je zadovoljan ishodom konferencije i nada se da će u budućnosti biti više ovakvih prilika za domaće preduzetnike jer su to iskustva iz kojih posao može znatno lakše da raste i napreduje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.