Vesti -

Zahvaljujući IT, saldo u plusu 407 mil €

Novi tehnološki Startit centar otvoren je u Valjevu. Državna sekretarka Tatjana Matić kaže da je razvoj lokalnih IT zajednica od ključnog značaja za taj sektor

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Matić je istakla da je to važno da bi mladi ljudi mogli da unapređuju svoja znanja i imali motivaciju da ostanu u zemlji, budući da je IT naša najperspektivnija privredna grana.

Startit centar Valjevo je deo programa "Nacionalna mreža lokalnih tehnoloških zajednica", u okviru kojeg je Startit otvorio i centar u Majdanpeku, saopštilo je ministarstvo.

"Izvoz kompjuterskih usluga u 2016. godini dostigao je 739,5 miliona evra, a trgovinski saldo bio je u plusu 407,3 miliona evra“, navela je Matić.

Ona je dodala i da je u poslednjih godinu dana zabeleženo osnivanje velikog broja IT organizacija.

"Verujem da će Startit centar Valjevo mladima u ovom gradu pružiti priliku da dodatno razvijaju svoja znanja i sposobnosti iz oblasti IT-a, kroz programe edukacije, sastanke, razmenu ideja i informacija i zajednički rad. Time će dodatno pojačati važnu ulogu koju Valjevo ima u srpskoj IT industriji, ali i nauci, sa tradicijom negovanja talenata u Petnici i Valjevskoj gimnaziji", izjavila je Matić.

Ona je napomenula da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prepoznalo potencijal tehnološkog udruživanja i da podržava lokalni razvoj IT zajednica u okviru javnog konkursa za dodelu sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva.

"Ove godine finansirano je 10 projekata IKT zajednica koje doprinose umrežavanju građana i privrednih subjekata na lokalnom nivou. Ovi projekti treba da doprinesu i povećanju kompetencija građana u oblasti IKT industrije i tehnološkog preduzetništva, u cilju zapošljavanja i samozapošljavanja u oblasti IKT-a“, rekla je Matić.

Ona je poručila da će Vlada Srbije nastaviti da osnažuje IKT sektor i kroz različite mere fiskalne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.