- Teme -

Tajkuni da - ali po volji naroda?

Beograd -- Normalno je da ugledni privrednici imaju uticaj u politici, ali je važno da imamo jaku državu koja je sposobna da sprečava zloupotrebe, ocenjuju analitičari.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

"Sasvim je u redu da vodeći privrednici u Srbiji imaju uticaja u politici, jer se u svim zemljama krupni kapital i visoka politika dogovaraju oko državnih prioriteta", smatra ekonomski analitičar Centra za otvoreno tržište Aleksandar Stefanović.

On je rekao, povodom izjave bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da tajkunima više odgovara da vladu formira koalicija SPS-SNS-URS, da dogovori privrednika sa političarima nisu nešto što je nenormalno, samo je stvar o čemu će da se dogovore - to je pravo pitanje.

“Vrlo je poželjno da bogati ljudi imaju uticaj u formiranju ekonomske politike jedne zemlje, ali ne na način da ostatak zemlje ispašta zbog toga, to onda nije uredu. Ali, da se dogovore sa političarima o nekim osnovnim principima, to je sasvim u redu", kaže Stefanović.

Stefanović smatra da su ti privrednici najveći poslodavci i glavni investitori i da su dogovori političara sa njima nešto što ne treba izbegavati, samo je pitanje kakvi aranžmani izlaze iz takvih odnosa.

"Znači ne treba da korist bude koncentrisana u krugu jedne male grupe, a šteta raspoređena na celo društvo. Generalno, koliko sam primetio, u svim ekonomskim politikama, u poslednje četiri godine, mnogo su veće štetočine bili političari", smatra Stefanović.

Ekonomista Miroslav Zdravković smatra da tajkuni imaju legalno pravo da učestvuju u politici, kao i svi drugi građani, ali je bitno da imamo držvu, kao institucionalni mehanizam, koja će sprečavati zloupotrebe.

"Bojim se da sada imamo malo države, a ona je ta koja mora da reaguje protiv bilo čijih interesa koji se kose sa nacionalnim interesom", kaže Zdravković.

Samo je bitno da li imamo protivtežu u državi koja je ozbiljna i koja reaguje jednako protiv bilo čijih interesa, ukoliko se krše sa osnovnim nacionalnim, a koji podrazumeva borbu za punu zaposlenost stanovništva, ukazao je on.

Kao primer naveo je železaru "Ju es stil", koja je otišla u tihi hod, što prema njegovim rečima znači da su "Amerikanci mogli da pritisnu našu vladu, da izađu iz železare i ostave dug od 350 miliona evra i da za to naravno, niko neće odgovarati".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

Cane ostaje bez imovine?

Beograd -- Tužilaštvo za organizovani kriminal traži da se od Stanka Subotića Caneta oduzme 50 miliona evra. Sud zabranio otuđenje dva stana u Beogradu i kuće na Ubu.

Srbija subota 2.07. 00:38 Komentara: 20
strana 1 od 5 idi na stranu