- Teme -

Delta platila porez za Maksi u roku

Beograd -- Poreska uprava Srbije je saopštila da je Delta holding u zakonskom roku uplatio 2,63 milijarde dinara poreza na kapitalnu dobit od prodaje Delta maksija.

Izvor: Beta
Podeli

Kako se navodi u saopštenju, to je obavljeno pošto su promenom osnivača Delta maksija sa strane firme Hemslejd sa Kipra na domaće pravno lice ispunjeni zakonski uslovi da prodavac, novoosnovana firma Delta kapital postane poreski obveznik Srbije.

Ukupan kapital Maksija prodat je u martu prošle godine za 932,5 miliona evra belgijskoj kompaniji Delez koja je preuzela dugove tog najvećeg trgovinskog lanca u Srbiji od oko 300 miliona evra. Stopa poreza na kapitalnu dobit je 10 odsto, a osnovica za obračun tog poreza je razlika između prodajne cene i osnivačkog kapitala Delta kapitala.

Poreska uprava ističe da su se poboljšanjem uslova poslovanja u Srbiji stekli uslovi da i ostale domaće kompanije koje imaju sedište u "of-šor zonama" prebace poslovanje u Srbiju, kako bi postali poreski obveznici u matičnoj državi.

Potpredsednica Delta holdinga za korporativne komunikacije Jelena Krstović ranije je izjavila da je ta kompanija u skladu sa propisima Srbije izmirila poreske obaveze po osnovu prodaje trgovinske kompanije Delta maksi.

Kompanija Delta maksi je, kako je istakla Krstović, vlasništvo kompanije Hemslejd sa Kipra koja nije poreski obveznik Srbije, ali je odlukom Delta holdinga formirano pravno lice Delta kapital sa sedištem u Beogradu i tako je stvoren pravni osnov da se porez od prodaje Maksija plati u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

Mišković porez Srbiji plaća pred izbore

Naplatom poreza na kapitalnu dobit na proleće 2012. godine u državnu kasu trebalo bi da se slije 25 miliona evra. Srpski poreznici još nisu dobili poresku prijavu, niti su imali uvid u kupoprodajni ugovor.

ponedeljak 26.09. 00:00 Komentara: 13
strana 1 od 7 idi na stranu