- Teme -

Jelašić prekršio zakon o NBS?

Beograd -- Bivši guverner Narodne banke Radovan Jelašić je potvrdio da će od 1. decembra raditi u Unikredit banci, u sektoru za jugoistočnu Evropu, sa sedištem u Beču.

Izvor: Press
Podeli

"Zahvaljujući svom velikom iskustvu, gospodin Radovan Jelašić će u okviru Divizije za centralnu i istočnu Evropu u Beču preuzeti poziciju savetnika. Zadovoljstvo nam je da imamo takvog profesionalca u redovima Unikredita", kažu u informativnoj službi ove banke.

Međutim, zaposlenjem u Unikredit banci Jelašić je prekršio Zakon o Narodnoj banci, koji u članu 33 predviđa da se „guverner, viceguverneri i članovi Saveta ne mogu godinu dana po razrešenju zaposliti u bankama i drugim finansijskim organizacijama".

Hteo u Svetsku banku
Posle odlaska iz NBS, Radovan Jelašić konkurisao je za jedno od direktorskih mesta u Svetskoj banci, a preporuku za ovu funkciju dobio je i od ministra ekonomije i lidera G17 Plus Mlađana Dinkića. Ali, i pored toga Svetska banka odbila je da angažuje Jelašića, otkriva Pres. Tokom pregovora mađarske OTP banke o privatizaciji Poštanske štedionica pojavila se i informacija da bi Radovan Jelašić mogao da bude generalni direktor te nove Poštanske štedionice, ali se ona ispostavila kao netačna.

Jelašić je ostavku podneo 23. marta na konferenciji za novinare, a svoj odlazak je obrazložio „privatnim razlozima". O svojoj odluci da napusti NBS Jelašić je sat vremena pre nego što će javno podneti ostavku obavestio samo predsednika i premijera, a Skupština ga je razrešila 29. jula.

Ni Jelašić ni Unikredit banka nisu želeli da komentarišu da li je njegovo angažovanje u skladu sa zakonom.

Član Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković kaže da treba ispitati da li je Jelašić imao pravo da se zaposli u stranoj banci. "Prema Zakonu o borbi protiv korupcije, najmanje godinu, dve treba da prođe do novog zaposlenja ako se radi o istim oblastima. Tako da i ovaj slučaj treba proveriti, jer sam siguran da ni on u tom roku nije mogao da se zaposli", kaže Stojiljković.

I profesor ekonomije Ljubomir Madžar upozorava da zakoni moraju da se poštuju. "Ako u zakonu piše da neko ne može određen period da se bavi poslovima koji se preklapaju sa njegovom ranijom funkcijom, onda to mora da se poštuje. Mada, Jelašić mi izgleda kao čovek koji ne bi išao protiv zakona. On je sposoban stručnjak i ne iznenađuje me novo zaposlenje", kaže Madžar.

Portparol DS Jelena Trivan takođe navodi da bi trebalo ispitati ovaj slučaj kako bi se svaka sumnja otklonila. "Svačiji rad, pa i guvernerov, podleže zakonu. U tom smislu ako postoji ijedna sumnja vezana za njegov dosadašnji rad, ona može i treba biti ispitana", kaže Trivanova.

Vladimir Ilić iz G17 uveren je da je Jelašić odgovoran čovek. "Zato za nas apsolutno nije čudno da se neko zaposli nakon što je radio kao guverner. Ozbiljno pitanje bi bilo da neko ko je proveo godine kao guverner ne može da nađe posao", kaže Ilić.

Detalji „transfera" Radovana Jelašića u Unikredit banku nisu dostupni javnosti, ali ako se zna da je pre dolaska u NBS, kao direktor HVB banke imao mesečnu platu od 15.000 evra, očekuje se da njegova zarada neće biti manja od ove sume. Kao guverner Jelašić je imao platu oko 412.000 dinara, a u vreme kriza zarada mu je odlukom Vlade smanjena na oko 180.000 dinara, zbog čega je podneo tužbu Ustavnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

Era guvernera

Jelašić je sebe ocenio peticom, tako bi moglo da se zaključi iz njegovog poslednjeg obraćanja. Pošto je novinarima prepustio pravo ocenjivanje...evo mu trojka. U stvari, teško je ocenjivati nekoga ko ne priznaje da je pravio greške. Svako pravi greške. Zato ne čudi da se na dan njegovog odlaska u štampi pojave kritike kako je i šta je NBS omogućila bankama da rade kroz repo operacije ili kako je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

petak 30.07. 01:32 Komentara: 4

NBS dobija novog guvernera

Beograd -- Posle kraće pauze, Skupština Srbije nastavila je sa radom, a vanredno zasedanje posvećeno je između ostalog i izboru novog guvernera Narodne banke.

Srbija utorak 13.07. 16:43 Komentara: 2
strana 1 od 4 idi na stranu