- Teme -

Mrkonjić: Razmišljamo i o nuklearki

Beograd -- Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić kaže da je Srbija zainteresovana za učešće u gradnji Nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj.

Izvor: Beta
Podeli

On je, ipak, rekao da do sada ništa konkretno nije dogovoreno.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Mrkonjić je istakao da ruska korporacija Rosatom i Institut za nuklearnu nauku Vinča istražuju mogućnost kako bi se Srbija uključila u projekat Belene.

"Stručnjaci Instituta Vinča i Rosatoma pravili su samo analizu i nisu doneli nikakvu odluku. Tu nema nikakve tajne", kazao je Mrkonjić.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić razgovarao je 1. februara sa delegacijom ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom o mogućnostima učešća Srbije u projektu nuklearne centrale Belene.

Nedavno je savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić kazao da "i pored toga što postoji moratorijum na izgradnji nuklearnih centrala u našoj zemlji ne postoji zabrana istraživanja, ulaganje u kadrove i razvijanje ostalih aspekata na ovom veoma značajnom poslu i razvoju korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe".

On je naveo da Srbija ima velike mogućnosti da izgradi reverzibilne hidroelektrane, čiju energiju mogu da koriste nuklearna postrojenja u okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

Atomski s desna, obnovljivi s leva

„Proleće je stiglo u naš kraj“. Nema deteta koje makar jednom za vreme svog školovanja nije pisalo sastav na tu temu. Ovo proleće Evropi, nažalost, donelo je mnogo više od buđenja prirode jer su probuđena i sećanja na proleće pre tačno četvrt veka i vest o eksploziji „Čerbobiljske nuklearne elektrane Vladimira Iliča Lenjina“.

četvrtak 31.03. 00:10 Komentara: 17
strana 1 od 4 idi na stranu