- Teme -

Telenor i SBB nude fiksne telefone?

Beograd -- Ukoliko se obistine najave budućih investitora, Telekom i Orion dobiće uskoro nove konkurente u fiksnoj telefoniji već tokom ove godine.

Izvor: Politika
Podeli

Zahvaljujući liberalizaciji našeg tržišta telekomunikacija, najozbiljniji kandidati su SBB (Srpske kablovske mreže) i Telenor, koji je i drugi operater mobilne telefonije.

Goran Vasić, izvršni direktor korporativnog razvoja u Telenoru, rekao je da je kompanija još 19. februara 2010. dobila licencu za javne fiksne telekomunikacione mreže i usluge na teritoriji Srbije.

"Mi investiramo u izgradnju mreže optičkih kablova u Srbiji već više od godinu dana i spremni smo da povežemo potencijalne korisnike s fiksnom mrežom. Dalji razvoj fiksne telefonije u Telenoru zavisiće od liberalizacije tržišta i pristupa infrastrukturi Telekoma Srbije, ali ostaje strateško opredeljenje naše kompanije. Ponuda usluga fiksne telefonije biće razvijana pre svega za velike poslovne korisnike", kaže Vasić.

Liberalizacija je predviđena Strategijom razvoja elektronskih komunikacija u Srbiji do 2020. Strategijom i akcionim planom za razvoj širokopojasnog pristupa do 2012. i Zakonom o elektronskim komunikacijama. Datum je preciziran u članu 149. Zakona, prema kome se "pružanje javno dostupnih telefonskih usluga preko javne fiksne telefonske mreže izuzima iz režima opšteg ovlašćenja do 31. decembra 2011.”, prenele su nedavno agencije.

Dragica Pilipović-Čefi, generalni direktor SBB-a, navela je da se već duže vreme pripremaju za pružanje usluga fiksne telefonije svim svojim korisnicima.

"U avgustu 2011. godine obratili smo se Ratelu sa zahtevom da nas upišu u registar i dodele numeraciju koju bismo koristili od januara 2012. Zahtev za numeracijom je odbijen kao preuranjen. Sačekali smo 2012. godinu i prvog radnog dana Ratela, 9. januara ove godine, ponovili zahtev", objasnila je, ističući da ih raduju i novine na tržištu koje će uslediti.

"Ratel je predlogom pravilnika najavio i uslugu prenosa broja u fiksnoj telefoniji za decembar 2012. godine, što smatramo veoma pozitivnom regulativom i korakom koji će doprineti pravoj liberalizaciji i unapređenju tržišta fiksne telefonije", zaključuje Dragica Pilipović-Čefi.

U SBB-u navode da su tehnički i organizaciono potpuno spremni da ponude usluge telefonije svojim klijentima.

"Pripremili smo ozbiljnu infrastrukturu, koja će našim korisnicima pored standardnih usluga telefonije omogućiti i sve svetske trendove u telefoniji, kao što su virtuelne telefonske centrale, prijem faksa na i-mejl, istovremeno prosleđivanje poziva na više brojeva, inteligentnu govornu poštu i druge napredne usluge aktuelne u svetu", kažu u SBB.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da je najava ulaska novih igrača i u oblast fiksne telefonije dobra vest.

"Svako povećanje tržišne utakmice je dobro za potrošače, naravno ukoliko bude postojala zdrava konkurencija. Korisnici će tako sasvim sigurno dobiti kvalitetniju uslugu, niže cene, ali i mnogobrojne novine kojih u fiksnoj telefoniji još nema", ističe Papović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

SBB: Bili smo preopasan konkurent

SBB nije prošao na tenderu za fiksnu telefoniju jer bi bili konkurentni odmah, kaže u razgovoru za B92 Dragica Pilipović-Čefi, generalna direktorka te kompanije, i dodaje da je SBB i dalje zainteresovan za fiksnu telefoniju. Ona navodi da je pretplata za kablovsku od marta poskupela zbog većih troškova i, između ostalog, dodaje da u Srbiji nema kartelskog dogovora kablovskih distributera.

sreda 3.03. 19:55 Komentara: 63
strana 1 od 4 idi na stranu