- Teme -

Srbija se sprema za ruske milione

Beograd -- Rusima je dostavljen glavni projekat za izgradnju drugog koloseka na pruzi Beograd-Pančevo, koji će biti finansiran ruskim kreditom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako kažu u Železnicama Srbije, predviđeno je da se ekspropijacija nepokretnosti obavi tokom jeseni kako bi radovi mogli da krenu početkom naredne godine.

Saobraćajni institut CIP je dostavio glavni projekat za prugu Beograd-Pančevo, a do kraja ovog ili najkasnije početkom sledećeg meseca biće završen i projekat za prugu Valjevo-Loznica.

Prema rečima savetnika generalnog direktora Železnica Srbije Ljubomira Bečejca, projekti za izgradnju šest deonica železničkog Koridora 10 biće od septembra sukcesivno dostavljani ruskom partneru.

Sredinom maja ruska kompanija Zarubežstrojtenologija i Saobraćajni institut CIP potpisali su ugovor o projektovanju izgradnje pruge Beograd-Pančevo, rekonstrukciji šest deonica na Koridoru 10 i projektovanju pruge Valjevo-Loznica.

Bečejac je kazao da je za rekonstrukciju pruge Beograd-Pančevo dobijena lokacijska dozvola i da sada sledi proces eksproprijacije nepokretnosti - zemljišta i objekata.

Vlada Srbije je donela rešenje kojim je utvrđen javni interes za eksproprijaciju, koje je objavljeno u Službenom glasniku, a to je bio uslov za ekspropijaciju i dobijanje lokacijske dozvole.

Krajem juna počeće i završni pregovori za potpisivanje izvođačkog ugovora između ruske firme i Železnica Srbije.

“Svakih 15 dana radimo analizu plana aktivnosti i pratimo da li se poštuju rokovi", rekao je Bečejac i dodao da takvi sastanci daju efekte.

On je dodao će tako biti nastavljeno sve do realizacije ruskog kredita, u vrednosti od 800 miliona dolara namenjenih razvoju železničke infrastrukture u Srbiji i nabavci novih ruskih vozova.

S obzirom na to da je realizacija kredita uslovljena ratifikacijom ugovora o finansijskom zaduživanju, što treba da učini novi parlament, Bečejac je istakao da je za takav čin sve pripremljeno i da se ratifikacija očekuje na jednoj od prvih sednica novog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

strana 1 od 8 idi na stranu