- Teme -

Krstić: Prvi zadaci - MMF i uštede

Beograd -- Nova Vlada Srbije nastaviće odmah po fotmiranju pregovore s MMF-om o sklapanju novog trogodišnjeg aranžmana, kaže ministar finansija Lazar Krstić.

Izvor: Beta
Podeli

"U pitanju je stend-baj aranžman iz predostrožnosti, što znači da se ne predviđa povlačenje sredstava od MMF-a", rekao je Krstić u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN.

Krstić, kome će budući premijer Aleksandar Vučić, kako je u nekoliko navrata najavio, ponuditi da ostane na čelu Ministarstva finansija, kazao je i da će nove uštede u budžetu biti prvi zadatak nove Vlade.

On je rekao da će, s obzirom na visok nivo javnog duga u Srbiji i njegov tempo rasta u poslednjih pet godina, jedan od ciljeva nove vlade biti da dug stabilizuje i preokrene njegovu putanju.

"Da bi se to ostvarilo, biće neophodne značajne uštede u budžetu, kako bi se deficit smanjio na dva-tri odsto bruto domaćeg proizvoda, ali je u pregovorima sa MMF-om mnogo više pažnje posvećeno strukturnim reformama i planu za borbu protiv sive ekonomije", kazao je Krstić.

On je istakao da uštede u budžetu moraju da budu praćene donošenjem seta reformskih zakona, reformom državne uprave, zdravstva, školstva i lokalne samouprave i završetkom procesa restrukturiranja državnih preduzeća.

Na pitanje da li je MMF predlagao smanjenje plata i penzija kako bi se u ovoj godini uštedelo 400 miliona evra i da li se tolike uštede mogu ostvariti bez toga, Krstić je istakao da nije bilo eksplicitnog insistiranja na konkretnim merama "jer nije bilo realno da se vlada u tehničkom mandatu izjašnjava o tome".

Naglašavajući da će jedan od prvih zadataka nove vlade biti da uštede u budžetu "definiše i ostvari na najprikladniji, ali kredibilan način", Krstić je rekao i da "nije tajna da su osnovni uzroci disproporcionalnog fiskalnog opterećenja Srbije troškovi zarada u preglomaznom javnom sektoru, troškovi budžetskih transfera PIO fondu usled visoke nezaposlenosti i visoke kamate koje država plaća na do sada povučene kredite za finansiranje deficita u prethodnim godinama".

Krstić je istakao i da pored preduzeća u restrukturiranju, preliminarne procene ukazuju da postoje "značajni viškovi administrativnog osoblja u svim velikim državnim sistemima, a prevashodno u lokalnoj samoupravi, zdravstvu i obrazovanju".

On je najavio da će, zajedno s paketom reformskih zakona, nova vlada Srbije predstaviti i Nacionalni prioritetni plan koji definiše načine na koje će država ubuduće podsticati otvaranje novih radnih mesta i da se strane i domaće investicije usmere ka regionima koji će biti najviše pogodjeni završetkom procesa restrukturiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

Vučić: Neću da lažem MMF

Beograd -- Nemam nameru da lažem ni misiju MMF niti građane o ekonomskoj situaciji, jer bi posledice takvog samozavaravanja mogle biti dalekosežne, kaže Aleksandar Vučić.

Srbija sreda 26.02. 11:42 Komentara: 137

Srbija čeka MMF

Beograd -- Srbiju krajem meseca očekuju razgovori sa MMF-om. Uoči njih već sada se zna da se od srpske strane očekuje stezanje kaiša.

Srbija ponedeljak 3.02. 16:11 Komentara: 3
strana 1 od 30 idi na stranu