- Teme -

Nužno punjenje Banatskog Dvora

Sankt Peterburg -- Ministar za energetiku Petar Škundrić i potpredsednik ruske vlade Igor Sečin saglasili su se da je treba napuniti podzemno skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako kažu to je neopgodno "da ne bi bili zatečeni novom mogućom energetskom ili gasnom krizom".

"Sagledali smo pitanja realizacije kupoprodajnog ugovora, vezano za NIS, i videli da tu postoji još prostora za moguće veće angažovanje ruskog partnera", rekao je Škundrić.

Škundrić, koji je bio član srpske delegacije na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, naveo je da je razgovarano i o mogućnosti da ruski partneri učestvuju u privatizaciji ili strateškoj saradnji sa Petrohemijom u Pančevu.

"Takođe, poseban interes ruska strana je iskazala za širu saradnju u oblasti elektroenergetike, posebno u delu izgradnje gasnih elektrana i toplana, odnosno savremenih gasnih centrala", rekao je Škundrić.

Ministar eneregetike je rekao i da će "najverovatnoje sa ruske strane biti predložen jedan protokol o daljoj saradnji u oblasti energetike".

Škundrić je istakao da su posebno mesto na ovogodišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu zauzela razmatranja o strateškom značaju energetike u uslovima globalne ekonomske i finansijske krize.

Postignuta je velika saglasnost da energetika, posebno stabilnost cena energenata i proširenje izvora energije, kao što su obnovljivi izvori energije, značajno mogu doprineti ukupnoj ekonomskoj stabilizaciji i bržem izlasku iz finansijske krize u celom svetu, rekao je on.

Škundrić je istakao da je srpska delegacija, koju je predvodio zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, imala veoma značajne i sadržajne razgovore sa najvišim funkcionerima Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

strana 1 od 5 idi na stranu