- Teme -

Teško sprečiti ulazak Kosova u MMF

Beograd/Vašington -- Srbija će teško sprečiti ulazak Kosova u Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetsku banku, kaže potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić.

Izvor: Beta
Podeli

Đelić to objašnjava činjenicom da se o ulasku u te organizacije odlučuje većinom kapitala koje imaju zemlje koje su već priznale nezavisnost Kosova."

Tu je teška situacija zbog činjenice da zemlje koje su do sada priznale Kosovo imaju veliko učešće u kapitalu MMF-a i Svetske banke", objasnio je Đelić. Prema njegvom mišljenju Srbiju "očekuje veoma teška bitka na tom planu".

Istovremeno, potpredsednik Vlade Srbije kaže da je u razgovorima sa predstavnicima MMF-a ustanovljeno da je u Srbiji potrebno uložiti dodatne napore da se održi makroekonomska stabilnost i da Srbija nastavi put ubrzanog rasta.

"To će iziskivati određene napore u domenu budžeta i, istovremeno, povećanje učešća investicija u infrastrkuturi budžetu u godinama koje dolaze", rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, delegacija Srbije, budući da je u Vašingtonu u svojstvu tehničke vlade, nije mogla da govori o "nekom novom programu s MMF-om".

Đelić je rekao da je sa predstavncima Svetske banke razmotreneno "trenutno sprovodjenje postojećih zajmova", ali i da je fokus bio na novom zajmu koji je potpisan.

"Potpisali smo novi zajam koji se tiče decentralizacije socijalnih usluga koji je veoma važan da bismo na lokalu mogli da efikasnije pomažemo najosetljivijim slojevima našeg društva. To će se raditi u domenu prosvete, zdravstva i socijalne politike", rekao je on.

"Razmotrili smo mogućnost da se za određeni iznos poveća trenutnih 600 miliona dolara koliko imamo za sledeće tri godine i Svetska banka će do oktobra razmotriti mogućnost da se ukupni iznos novca poveća", dodao je potpredsednik vlade Srbije.

Delegaciju Srbije na prolećnom zasedanju MMF-a u Vašingtonu čine, pored potpredsednika Vlade, ministar finansija Mirko Cvetković i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

strana 1 od 3 idi na stranu