- Teme -

"Rusija nam duguje,trpimo zbog nje"

Beograd -- Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da je trenutna situacija sa "Južnim tokom" veoma nepovoljna po zemlju i da mu liči na igru mačke i miša Istoka i Zapada.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli

"To već liči na igru mačke i miša između Istoka i Zapada u kojoj mi stradamo sa strane, kolateralno, i mi moramo o tome da razgovaramo ozbiljno i sa evropskim i sa ruskim partnerima", rekao je Nikolić na RTS.

On je naveo da će ministri razgovarati sa ruskim partnerima o situaciji u vezi sa "Južnim tokom" i da Srbija nikada ne može da ostane bez energenata za zimu.

"Toliko nam i Rusija duguje, jer i mi mnogo trpimo zbog Rusije. Štete koje ćemo imati nisu tolike kolike bi bile da uvedemo sankcije Rusiji", ocenio je Nikolić.

On je podsetio da je mesecima ukazivao na mogućnost da izgradnja "Južnog toka" bude obustavljena.

Prema njegovim rečima, nerealne su priče da će Srbija moći da se poveže preko Turske, Grčke i Makedonije, a daleko od toga da bi bio značajan izvor prihoda kao "Južni tok".

"Još nije stigla potvrda od Gasproma"

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je premijer Aleksandar Vučić danas razgovarao sa predsednikom vlade Mađarske Viktorom Orbanom u vezi sudbinom Južnog toka.

"Pratimo i analiziramo situaciju i očekujemo da ćemo za vikend, kada se premijer vrati sa sednice Saveta bezbednosti, imati konsultacije, te da ćemo razjasniti našu poziciju narednih dana. Premijer se u toku dana čuo sa Orbanom i pretpostavljam da će usaglašavanje stavova biti regionalno", izjavio je Antić gostujući na RTS-u.

On je rekao da "niko tu odluku ne doživljava kao nešto konačno", već kao nešto o čemu još ima prostora da se razgovara.

"Vlada ima spremne planove i obezbeđene količine gasa i nema razloga za brigu da li će Srbija imati gas, i to je ono što je najvažnije", rekao je ministar i naveo da još nije stigao zvanični dopis ili bilo kakva potvrda od Gasproma da se od odustaje od projekta Južni tok.

Međutim, kazao je on, šteta za Srbiju je velika i to sa stanovišta značaja same investicije.

"Sve štete koje su vezane za dosadašnje investicije u projekat su marginalne u odnosu na mogućnost gubitka invcesticije od 2,1 milijarde evra, na to da naše firme treba da izvedu građevinske radove u iznosu od 500 miliona evra", istakao je Antić.

Na pitanje da li će Srbija imati pravo da revidira energetski sporazum sa Rusijom, Antić je rekao da "ne želi da bude toliko negativan i da ide toliko daleko".

On je podsetio da je energetski sporazum, potpisan sa Rusijom u januaru 2008. godine, sadržao tri projekta - za izgradnju Južnog toka, za izgradnju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor i treći o privatizaciji NIS-a, i da "realizacija jednog tih projekata ne zavisi od realizacije drugih".

Prema njegovim rečima, za Srbiju je najvažnije pitanje kako da dugoročno obezbedi gasnu stabilnost.

"Južni tok nam je bio prioritet ali nije bio isključiva opcija. Mi smo sve ovo vreme radili na projektima gasnih interkonekcija sa susedima, od kojih je najvažnija interkonekcija sa Bugarskom i taj projekat gasovoda Niš - Dimitrovgrad", rekao je Antić i dodao da postoji i opcija snabdevanja gasom iz Mađarske i Zapadne Evrope.

"Građani ne treba da budu zabrinuti. Trazimo rešenje i apsolutno sam uveren da ćemo u narednim danima definisati najbolji put za Srbiju", zaključio je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

strana 1 od 34 idi na stranu