- Teme -

"Odlučne mere SRB, mogući protesti"

Beograd -- Vlada Srbije rešena da sprovede ozbiljne reforme, piše Fajnenšel tajms, ali ističe da bi protivljenje tim merama moglo biti intenzivno, čak uz moguće proteste.

Izvor: Tanjug
Podeli

Britanski list "Fajnenšel tajms" objavio je danas, povodom Investicionog dana Srbije u Londonu, specijalno izdanje sa nekoliko tekstova o Srbiji.

U ekonomskom delu specijalnog izdanja "Fajnenšel tajmsa", autor teksta navodi da je Vlada Srbije rešena da provede zemlju kroz ozbiljne reforme, ali ukazuje i na zabrinutost investitora i analitičara da bi povećanje poreza i smanjenje zarada moglo da poremeti rešenje duboko ukorenjenih problema.

Citirajući brojne intervjue koje su vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić, kao i ministri finansija i privrede Lazar Krstić i Saša Radulović dali pojašnjavajući novi paket ekonomskih vladinih mera, britanski list konstatuje da mnogo Srba i dalje živi lošije nego u vreme jugoslovenske, relativno liberalne forme komunizma, pa bi njihovo protivljenje tim merama moglo biti intenzivno, čak uz moguće proteste.

Ostaje nejasno, dodaje se u "Fajnenšel tajmsu", "da li će srpskim ministrima finansija i privrede, njihov tehnokratski status, pomoći ili odmoći u sprovođenju reformi".

Navodeći da su među ekonomskim analitičarima u Srbiji mišljenja o vladinim merama zaista podeljena, britanski dnevnik piše da su strani posmatrači kritični, naročito kada je u pitanju bankarski sektor.

U tekstu posvećenom IT sektoru, "Fajnenšel tajms" piše da je reč o sektoru izuzetno primamljivom za globalne investitor, i da je Srbija "omiljena lokacija za centre za tehničku podršku", što dokazuju primeri stranih kompanija poput NCR, Sitela i Euroneta.

U sektoru proizvodnje, akcenat je na automobilskoj industriji, preciznije na Fijatu, kome "Fajnenšel tajm"s posvećuje poseban tekst, uključujući i intervju sa prvim čovekom kragujevačke fabrike itaijanskog brenda Antonijem Ferarom, koji kao posebne prednosti Srbije, kao investicione destinacije, navodi njenu lokaciju i industrijsku kulturu. Automobili su pokretačka snaga oživljavanja industrije, zaključuje se u tekstu "Fajnenšel tajmsa".

Poljoprivreda, energetski sektor - posebno obnovljivi izvori energije, turizam, takođe su teme kojima je britanski list posvetio pažnju, napominjući da u okviru svih ovih sektora postoji podeljenost mišljenja o najboljim načinima da se napravi ekonomski preokret, ali i rešenost da se do njega dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

Đilas: Ciklus potpunog kraja

Beograd -- Dragan Đilas očekuje da će sledeće godine u Srbiji doći do pada bruto domaćeg proizvoda (BDP), smanjenja plata, otpuštanja i do "ciklusa potpunog kraja".

Srbija nedelja 27.10. 14:38 Komentara: 91

Oporezujte dugovne vođe

Prethodnici ove vlade dovukli su Srbiju na ivicu bankrota. Potrošeno je vreme manekenskih osmeha i svekolike bahatosti, učmalog izbegavanja susreta s realnošću, kvazisalonske neobaveštenosti, nepotkovane ambicioznosti i rano prekinutog vizionarstva.

nedelja 13.10. 13:03 Komentara: 23

Petrović: Vlada nema plan

Jagodina -- Vlada je donela ekonomske mere za koje ima politička i ekonomska obrazloženja, ali nema plana, kaže šef poslaničkog kluba Zajedno za Srbiju Dušan Petrović

Srbija četvrtak 10.10. 20:18 Komentara: 16
strana 1 od 3 idi na stranu