- Teme -

Nova inspekcija “trojka“ na Kipru

Nikozija -- Delegacija međunarodnih kreditora otpočela je danas petu procenu stanja kiparske ekonomije i njenog posrnulog bankarskog sistema.

Izvor: Tanjug
Podeli

Poseban fokus je na opasnosti od rizičnih zajmova. Oko 45 odsto svih zajmova u kiparskim bankama su klasifikovani kao nenaplativi, a njihova ukupna vrednost je 27,1 milijarda evra od celokupnog kreditnog portfolija u visini od 60 milijardi evra, prema podacima centralne banke Kipra, prenosi Frans pres.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je početkom ovog meseca saopštio da je nivo nenaplativih zajmova na Kipru najviši na svetu, odnosno skoro 140 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), zbog čega ugrožava kreditiranje privrede, ali i privredni rast.

Kipar je, međutim, uspešno prošao kroz prethodne četiri inspekcije "trojke" - Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a, dok će se nanovija, jednonedeljna kontrola stanja kiparske privrede, fokusirati na bankarske reforme i način rešavanja problema nenaplativih kredita.

U zamenu za dobijanje deset milijardi evra pomoći od međunarodnih kreditora, Kipar je u martu prošle godine obećao da će ugasiti drugu najveću domaću banku, Laiki, kao i da će oporezovati depozite u najvećoj kiparskoj banci - Banci Kipra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

MMF: Kipar na dobrom putu

Nikozija -- Napori Kipra da reši problem ogromnog javnog duga mogli bi da se odraze na ekonomiju i u idućoj deceniji, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Svet utorak 24.12. 16:32 Komentara: 0
strana 1 od 12 idi na stranu