Vesti -

Ratari javite se, za prvo mesto 50.000 RSD

Svilajnac -- U Svilajncu će biti održan tradicionalni, 54. međunarodni Resavski poljoprivredni sajam.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na sajmu će biti izloženo preko 100 grla stoke simentalske pasmine u kategoriji junica, prvotelki i krava sa ovog područja, a šampionka sajma dobiće 50.000 dinara iz budžeta opštine.

Oragnizator sajma je Skupština opštine Svilajnac u saradnji sa Poljoprivredno veterinarskom školom sa domom učenika u Svilajncu, izjavio je Tanjugu pomoćnik predsednika opštine Svilajnac za poljoprivredu Goran Despotović.

Selekciju izloženih goveda izvršili su stručnjaci ZOO tehničke službe opštine Svilajnac u saradnji sa Poljoprivredno savetodavnom stručnom službom za Pomoravski okrug u Jagodini.

"Biramo šampionke u sve tri kategorije i po dve pratilje i apsolutnu šampionku, najlepše izloženo grlo sajma", rekao je Despotović.

Svako izloženo grlo Skupština opštine Svilajnac će nagraditi sa po 5.000 dinara, a šampionke u sve tri kategorije dobiće nagradu od po 40.000 dinara, pratilje šampionki po 20.000 a za naljlepse grlo, apsolutna šampionka, sajma dobiće lentu i 50.000 dinara, objasnio je Despotović.

Sajam u Svilajncu održaće se na prostoru Poljoprivredno veterinarske škole, na mestu gde je podignut spomenik kravi simentalki u naravnoj veličini, rad Dobrinka Rolića, i počeće u 10 sati, poglašenje najboljih grla je oko 13 sati.

Prošle godine sajam nije održan zbog bolesti nodularni dermatitis - kvragava koža goveda, a 2014. godine zbog katastrofalne poplave koja je zadesila ovu resavsku opštinu.

Uz goveda, na sajmu će biti izložene i ovce više rasa, poljoprivredna mehanizacija, med i proizvodi od meda Resavskih pčelara, pčelarska oprema, a predstaviće se i proizvođači stočne hrane, semena i sredstava za zaštitu bilja, ukrasnog bilja, domaća radinost... Biće oko 150 izlagača, precizirao je Despotović.

Sajam u Svilajncu je od 2008. godine u kalendaru međunarodnih izložbi i sajmova simentalske rase goveda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.