Vesti -

Šta nam Turci traže, i šta imamo da im ponudimo

Spoljno-trgovinska razmena Srbije i Turske raste, a ukupna razmena ove dve zemlje u 2016. godini bila je blizu 70 miliona evra,.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

To je rekao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, dodavši da Srbija ima deficit u razmeni u odnosu na Tursku koji u petogodišnjem proseku iznosi 13, 2 miliona evra.

On je na otvaranju poljoprivrednog foruma Srbija - Turska odgovarajući na pitanja novinara rekao da se nakon osam godina od početka primene sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske ovaj sporazum pokazao kao jako koristan, jer je skoro pet puta povećana međusobna trgovina dve zemlje u sektoru poljoprivrede.

"Sazrelo je vreme za povećanje razmene i u pogledu kvota i u pogledu novih proizvoda to nam pokazuju ekonomski i politički odnosi sa Turskom. Ako dogovorimo ono o čemu smo danas pričali u naredna dva, tri meseca imaćemo skok spoljno-trgovinske razmene", rekao je Nedimović.

Nedimović je istakao da se iz Srbije najviše izvoze stvari povezane sa pšenicom, cigare, dok se iz Turske u Srbiju uvoze najviše agrumi, lešnici on je dodao da postoje "dobre perspektive koje se moraju razvijati".

Upitan da li je sa turskim kolegama razgovarao o konditorskim proizvodima Nedimović je rekao da to nije bila tema razgovora, ali da su vrata otvorena.

"U onim nedostajućim delovima koje mi ne proizvodimo u Srbiji, apsolutno su vrata širom otvorena", naveo je Nedimović.

Ministar hrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmet Ešref Fakibaba rekao je novinarima da je Ankari bitan Beograd i obrnuto, kao i da Turska želi da Srbima preko Ankare otvori put ka istoku, dok se od Beograda očekuje da Turskoj otvori put ka Evropi.

"Bitna nam je bezcarinska zona, uvoz i izvoz. Želja je da što više sarađujemo, da bude što više dolazaka i odlazaka da to budu dve kapije, Beograd i Ankara i što veći broj inevstitora sa obe strane", naveo je Fakibaba.

On je dodao da je nakon razgovora o izvozu junećeg mesa i ulja o kojima je sa srpskom stranom razgovarao jutros, odmah dao nalog o započinjanju procesa koji će dovesti do ostvarenja ciljeva, Fakibaba je rekao da nije bilo reči o konditorskoj industriji, ali da se nada da će biti reči i o tome u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.