Vesti -

"Posledice katastrofalne, kao one 2003. godine"

Ljubljana -- Posledice višemesečne suše u Sloveniji su katastrofalne, a nisu ih ublažile ni padavine zadnjih dana koje su za useve došle prekasno

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako potvrđuju službene procene, štete u poljoprivredi su na nivou katastrofalne suše iz 2003. godine, kad je u poljoprivredi bilo za 120 miliona evra štete, istakla je iz ministarstva poljoprivrede Tanja Strniša.

Poljoprivrednici do 1. septembra štetu moraju da prijave, a oni kod kojih šteta prelazi 30 odsto proizvodnje imaju pravo na pomoć.

Slovenija osim toga planira da poveća stope sufinansiranja za uvođenje sistema navodnjavanja u poljoprivredi, kao i za sisteme protivgradnih mreža za uzgajivače voća i povrća.

Program pomoći poljoprivrednicima aktiviraće se u oktobru i neće biti potrebno donošenje posebnog interventnog zakona jer posledice suše već po sadašnjim zakonskim propisima imaju opseg prirodne katastrofe, ocena je slovenačkog ministarstva za poljoprivredu.

Suša je bila najizraženija u jugoistočnoj Sloveniji, gde je u junu i julu palo samo 40 odsto u to vreme uobičajenih padavina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.