Vesti -

Pijaca za primer: Dolaze i iz drugih delova Srbije

Jagodina -- Tezge Gradske tržnice u Jagodini, zahvaljujući razvijenoj plasteničkoj proizvodnji u ovom delu Srbije, i pored suše, pune su povrća uz pristupačne cene.

Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Gradska tržnica u Jagodini je najveća u Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije i na njoj prodaju, ali se i snabdevaju, i građani okolnih opština Pomoravskog i Šumadijskog okruga, posebno preko vikenda, rečeno je u Upravi pijace.

Trenutno dominiraju paprika i paradajiz, "uglavnom domać proizvodnje iz plastenika, a zbog suše i visokih temperatura, i nedostatka sistema za navodnjavanje, gotovo i da nema proizvoda sa otvorenog prostora", ocenjuju u Upravi pijaca.

Prodavači na pijaci tvrde da je ove godine suša i visoka temperatura, rod povrća na otvorenom, u ovom kraju, umanjila za 75 odsto.

Ove godine rod povrća, voća i žitarica u Pomoravskom okrug, koga, uz Jagodinu čine, Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, je umanjen više od 60 odsto, a nešto manje suncokreta, kaže stručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredno savetodavne stručne službe u Jagodini Miodrag Simić.

Šumadija i Pomoravlje su druga žitnica, po veličini, posle Vojvodine, u Srbiji, a zaliva se svega jedan odsto od 236.000 hektara, koliko je pod oranicama i baštama, stoji u analizi Sktora za poljoprivredu Regionlne privredne komora Šumadije i Pomoravlja.

U njihovoj analizi stoji podatak, da su poslednjih 35 godina količine padavina u ovom delu Srbije "smanjena za 900 milimetara, suše su sve češće i poprimaju karakter elementarnih nepogoda".

Oni procenjuju da bi se izgradnjom sistema za navodnjavanje, proizvodnja povećala četiri puta, a omogućile bi se i dve žetve, i poljoprivrednici "ne bi zavisili od neba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.