Vesti -

Sa 14 sistema navodnjavaće se 50.000 hektara

Beograd -- U Vojvodini je počela izgradnja prvih sistema za navodnjavanje iz Abu Dabi fonda.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kada bude završeno svih 14 sistema u Srbij, biće obezbeđeno navodnjavanje za više od 50.000 hektara obradive zemlje, rekao je predsednika Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Od 14 planiranih sistema, 11 će biti izgrađeno na teritoriji Vojvodine, a ostala tri u centralnoj Srbiji.

"Sa ovih 14 projekata pokrićemo više od 50.000 hektara zemlje sistemima za navodnjavanje. Za izgradnju izdvojeno je 100 miliona dolara kredita Abu Dabi fonda", pojasnio je Mirović za Pink.

On je podsetio da se danas u Srbiji navodnjava svega tri odsto obradivih površina, a da je evropski prosek 20 odsto i da njemu treba težiti.

"U narednih pet do deset godina da budemo na sedam-osam-devet odsto obradivioh površina koje se navodnjavaju", naglasio je on.

Slabost Srbije je, kako kaže, da ne održava ono što napravi, a o tome najbolje govore mostovi u Beogradu koji godinama nisu održavani, ali i veliki sistem kanalske mreže u Vojvodini.

Govoreći o efektima suše on je rekao da nije tako loše kao 2012. godine i da je najvažnije da se država na sistemski način bori protiv toga, tako što će izgrađivati sisteme za navodnjavanje.

Upitan za najavljeni rebalans budžeta on je rekao da je ovo drugi rebalans u ovoj godini, zbog viška novca u kasi i da će najveći deo od 1,1 milijarde dinara biti usmeren na investicije, saobraćajnu infrastrukturu, za pripremu projekata za novu tranšu kredita iz Abu Dabi fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.