Vesti -

"Premijer da podigne čašu soka od maline, ne đusa"

Beograd -- Agroekonomski analitičar Milan Prostran smatra da agonija između prerađivača i izvoznika i dalje traje i da je to problem koji traje 20 godina.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot/B92
Foto: Screenshot/B92

On je, gostujući u Kažiprstu B92, istakao da da je razlog za takvu situaciju to što su ukinute mnoge institucije koje su to pitanje regulisale.

On kao primer navodi najveću zadrugu koja je nekada postojala u Arilju, sa kapacitetom od 10.000 tona koja je okupljala sve male proizvođače.

"Za mnoge delatnosti imamo nacionalne nagrade. Proizvodnja maline to zaslužuje, to je proizvod koji se najmanje proizvode u svetu, oko 400.000 tona. Nacionalni savet i uloga države je važna”, kaže on, dodajući da je država uglavnom u ulozi medijatora i da se pravda time što smo mi potpisali veliki broj sporazuma o slobodnoj trgovini.

“Ja se zalažem za posebnu ulogu, da država promoviše malinu i sok od maline”, kaže Prostran dodajući da nije sreća izvesti je u sirovom stanju.

On smatra da bi premijer trebao da podigne čašu soka od maline, a ne od đusa.

“Vi ne možete ni u jednom restoranu da kupite kvalitetan sok od maline”, ističe on.

Na pitanje ko je izmanipulisan ako se 125 grama maline plati 89 dinara, Prostran objašnjava da je na prvom mestu primarni proizvođač, a potom i potrošač.

“Ako imate argumente da se neko ponaša monopolski vi morate to i da dokažete, uglavnom je to kružilo u javnosti da se hladnjačari i izvoznici ponašaju monopolski”, kaže on.

Prostran smatra da je ovakva situacija jedna vrsta nemoći, sami koordinatora i države.

“Neki koji su vodili bitku za bolju poziciju malinara su otišli u politiku, tu je otupela oštrica”, dodaje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.