Vesti -

Nevreme dotuklo: Ni u svetu ne može, pa ni u NS

Novi Sad -- Posle snažnog nevremena u Novom Sadu i okolini paori procenjuju nastalu štetu. Najviše su stradali usevi na njivama u Čeneju, Sirigu i Temerinu.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Kada za samo pola sata padne 40 litara kiše po kvadratnom metru, a kada je, uz to, prati i ozbiljan grad, posledice su neminovne, pišu Večernje novosti.

Upravo to se dogodilo u Novom Sadu, u naseljima Detelinara, Sajlovo i Klisa. Oblak se, kasnije "preselio" u atare Čeneja, Sirga i Temerina, u kojima poljoprivrednici tek obilaze njive i procenjuju štetu od grada na usevima...

Količina kiše koja je prekjuče pala za pola sata, kako objašnjavaju u JKP "Vodovod i kanalizacija", beleži se na mesečnom nivou.

“Naš sistem je, upravo zbog toga projektovan da u tako kratkom roku može da primi do 20 litara vode “, navode u "Vodovodu".

“Nijedan sistem na svetu ne bi mogao tom brzinom da povuče vodu sa površine, pa ni Novi Sad nije izuzetak. Naše ekipe su bile ažurne i konstantno na terenu da bi ulice našeg grada postale prohodne i za saobraćaj. Stanje u Novom Sadu ubrzo je normalizovano”, dodaju.

U delovima atara Čeneja, Siriga i Temerina, koji su pogođeni gradom, međutim, situacija nije tako dobra. Na mnogim njivama voda još "leži", a najveća oštećenja od grada pretrpela je šećerna repa. Pšenica, soja i kukuruz nisu toliko stradali, i kako kažu ratari, mogli bi lako da se oporave.

“Bio sam da obiđem parcele”, priča Stanko Perić iz Temerina.

“U delu atara prema Sirigu šteta je očigledna, a na ponekim njivama šećerna repa je skoro sasvim polegla, izlomljena, a listovi gotovo "izrešetani" gradom. Na mladom kukuruzu, koji sam i ja tamo sejao, na oko četiri hektara, ima štete, ali, verujem da će se oporaviti. Ako kolege, koje su gajile repu, nisu osigurale useve, teško da će se "izvući"...”, kaže on.

Milan Kosović, vinogradar i vinar sa Fruške gore, iz Sremskih Karlovaca, objašnjava kako kod njih grada nije bilo, ali, napominje kako im ni kiša baš nije mnogo bila potrebna.

“Vinogradi sada traže više sunca, a mi imamo baš dosta kiše”, ističe Kosović.

“Grad je, srećom, kod nas redak, Dunav ga "odvuče" na drugu stranu reke, tako da od njega ni ne strahujemo mnogo...”, dodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.