Vesti -

Treba nam i više, a gasimo jedan od boljih VIDEO

Na tržištu nedostaje 25 odsto šarana, međutim u centralnioj Srbiji se prodaje jedan od boljih ribnjaka.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovaj ribnjak od skoro 3 hektra u vlasništvu je Radeta Radomirovića iz sela Vitkovac. U njemu se nekada proizvodio šaran, a sada ima taman toliko ribe da održava sistem.

U kompleks je uloženo diosta truda i novca u nameri da se od ovog posla i živi.

Kada je proizvodnja šarana u pitanju postoje određene razlike u regionima, u Vojvodini smatraju da je najisplativiji šaran od kilogram i po, dok se u centralnoj Srbiji najviše traži šaran od 4 do 6 kilograma.

Cena za kilogram šarana je od 220 do 240 dinara, dok se na samom ribnjaku prodaju do 290. Troškovi transporta povećavaju cenu pa se u marketima prodaju i za preko 300 dinara po kilogramu, ali to nije jedini problem. I sivo tržište obara cenu, a to ne ide na ruku legalnim prodavcima

Rade priča da se ranije se prodavala od 8 do 10 tona samo za Svetog Nikolu.

“Poslednjih godina kada sam prestao da radim prodaje se po tonu, uticala je ekonomska situacija“, priča Rade koji dodaje da zbog ekonomske situacije ljudi ne mogu da ubace ribu u jelovnik.

Kada dođete u situaciju da nemate naslednika i radne snage jedino rešenje je prodaja.

“Pojavili su se veliki trgovački centri koji prodaju ribu ispod svake cene, nama sitnim proizvođačima se to više ekonomski ne isplati, a deca su otišla svojim putem, radne snage nema, pa je došlo vreme da se bavim kao hobijem i da ga prodam“, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.