Vesti -

Zbogom radnici - roboti beru voće i ne umaraju se

Dve kalifornijske kompanije užurbano rade na izbacivanju na tržište robota koji bi brali voće jer imaju problema s radnom snagom koju čine i ilegalni radnici.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

FFRobotiks (FFRobotics) i Abandant robotiks (Abundant robotics) su postavili cilj da se mehanički berači na tržištu pojave do 2019.

FFRobotiks pravi mašinu s troprstim "šakama" koje će moći da otkidaju voćke sa grana, a imaće od četiri do dvanaest ruku i moći da skupi i do 10.000 jabuka na sat.

Abandant robotiks radi na robotu koji bi - usisavao plodove.

Iako finansijki detalji nisu saopšteni, kompanije tvrde da će se roboti kupcima isplatiti u roku od dve godine što bi značilo da će svaki robot koštati stotine hiljada dolara.

Sindikati tvrde da će uvođenje robota imati negativan efekat jer će veliki broj ljudi ostati bez posla, a roboti neće trošiti novac i tako ulagati u lokalnu ekonomiju.

Iako su žetva i mnogi drugi poljoprivredni poslovi odavno mehanizovani, branje voća je i dalje ručno da se ne bi oštetio izgled ploda koji je važan.

Da bi roboti mogli da rade, jabuke i drugo voće će morati da se gaje na nov način, da bi mašine mogle da "vide" i uberu plodove.

"Stalno razvijamo arhitekturu drveća i pozicioniranje jabuka da bi bile kompatibilne sa robotikom", rekla je Karen Luis sa Vašingtonskog univerziteta. Ona je mehaničke berače nazvala "velikom promenom igre".

Poljoprivreda u američkoj saveznoj državi Vašington se dugo bori s manjkom radnika i zavisi od Meksikanaca koji tokom sezone dolaze u SAD, ali je to sada ugroženo stavom administracije predsednika Donalda Trampa o suzbijanju imigracije.

"Berča je sve manje, mladi ne žele da rade u poljoprivredi, a stariji polako odlaze u penziju", rekao je Gad Kober, jedan od osnivača FFRobotiksa.

Za razliku od ljudi, roboti se ne umaraju i mogu da rade 24 časa dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.