Vesti -

Srbi spremite novčanike, cena mesa u nebo

Beograd -- Uoči prvomajskih praznika i Đurđevdana u trgovinama su podignute cene svežeg svinjskog mesa za oko 100 dinara.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

I pre godinu dana dogodio se sličan scenario. U trgovinama je svinjsko meso zbog nestašice skočilo za čak 150 dinara po kilogramu. Ipak, posle praznika cenovnici su se vraćali u normalu. Stručnjaci pretpostavljaju da će i ove godine biti isto i kako leto bude odmicalo da će cene da idu na niže.

Tako, kilogram buta košta od 500 do 540 dinara, vrata bez kostiju oko 699 dinara, a mleveno od 450. I dok jedni tvrde da je cena namerno podignuta zbog predstojećih praznika, s druge strane, postoje teorije, da je ponuda tovljenika u Srbiji izuzetno loša, pa je kilogram žive vage dostigao u pojedinimi delovima naše zemlje i 200 dinara.

Kako kažu u Ministarstvu trgovine, cena svežeg svinjskog mesa jeste poslednjih dana povišena, u proseku za 60 do 70 dinara, u zavisnosti od kategorije, pišu Večernje novosti.

“Pre nekoliko nedelja razlog je bio Vaskrs, a sada Prvi maj i Đurđevdan”, objašnjavaju u resornom ministarstvu.

“Povećana je tražnja, a povećana je i cena tovljenika. Već polovinom maja dođe do stabilizacije cena, jer su sada porasle samo cene svežeg mesa, dok su prerađevine ostale iste. Nema baš neke nestašice mesa, već je definitivno povećana tražnja. Čak ni stočarima ne ide naruku ta "napumpana" i visoka cena, jer u roku od pola godine, ona drastično padne, pa bude višak na strani ponude. Svakako, veće cene nisu nikakvo iznenađenje za ovaj period godine. Prema našim saznanjima "otišla" je samo cena svinjskog mesa”, dodaju.

Pojedine velike mesare, poslednjih nekoliko dana, dva do tri puta su podizale cenu mesa. Uz to, zasad se, navodno, ne oseća neki pad prometa, tvrde trgovci.

“U Srbiji se zna da pred Uskrs poskupe jaja, a pred Đurđevdan svinjetina i jagnjetina”, kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

“Ovde ne postoji zdrava konkurencija ili neki načelni dogovor. Neobično je jedino to što je cena jagnjetine ostala ista. Ne znamo šta se dešava s tim na tržištu. To je jedan špekulantski odnos trgovaca i proizvođača prema kupcima. Jednostavno, zakon ponude i potražnje ne važi u Srbiji. To se desilo i sa jajima, a kad nije imao ko da ih kupi pala je cena. Očekujemo sličnu reakciju i sa mesom. Ekonomska stabilnost građana je izuzetno mala, pa ove cene neće baš tako lako proći dugo”. dodaje ona.

U Srbiji je prošle godine bilo 3,02 miliona svinja, od čega oko 356.000 krmača. Trend urušavanja stočarstva i te kako je uhvatio našu zemlju, jer je za poslednjih 10 godina nestalo više od 800.000 svinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.