Vesti -

Biće roda, ali samo za voćnu salatu

Tek kada je mraz popustio, poljoprivredni proizvođači u polimskoj dolini, a pre svih voćari, sa zebnjom su pohitali u obilazak svojih imanja.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Poljoprivrednik iz Prijepolja Dženan Hasanagić na četiri hektara ima oko 60.000 sadnica maline. U svoju "fabriku na otvorenom" lane je i tokom ove godine uložio gotovo četiri miliona dinara, pa sada sa zebnjom čeka konačnu procenu.

"Ove godine je trebalo da dobijem više od 30 tona maline, ali strahujem da su hladnoća i iznenadni sneg prepolovili rod", kaže Hasanagić, i dodaje kako je u vreme berbe planirao da angažuje oko 50 radnika, a sada je pod znakom pitanja ne samo to, već i da li će uopšte uspeti da povrati bar deo uloženog.

U porodici Hasanagić štetu je pretrpeo i Dženanov brat Ernest, koji ima 15.000 sadnica jagoda koje su bile u punom cvetu, a potencijalni rod koji je preživeo snežnu mećavu uništio je jak mraz. Sada priželjkuje da - umesto očekivanih 15 - uspe da ubere bar jednu tonu...

U opštini Prijepolje se, inače, pod malinama nalazi oko 500 hektara, a polovina su zasadi na nadmorskoj visini od 700 metara - što znači da je oko 250 hektara malinjaka u ovoj opštini pretrpelo štetu od snežnih padavina i niskih temperatura u aprilu.

Predsednik ovdašnjeg udruženja pod nazivom "Zlatna malina" Mirsad Obućina kaže da je im je sreća - već drugu godinu zaredom - okrenula leđa...

"Prošlogodišnji rod je podbacio za polovinu, a crni bilans bi sada mogao da bude još nepovoljniji. Jer, u višim predelima su izmrzli pupoljci, pa roda gotovo da neće ni biti", precizira Obućina, navodeći to da proizvođači "crvenog zlata" sada sve nade polažu u otkupnu cenu koja bi im, ako bude iole pristojna, pomogla da bar donekle ublaže štetu...

Nepogode kad im vreme nije nanele su velike štete i voćarima u Toplici.

Po rečima zamenika predsednika opštine Miroljuba Paunovića, niske temperature koje su se u ranim jutarnjim satima "spuštale" i do četiri stepena ispod nule, najteže posledice su ostavile na zasadima višanja, kajsija i oraha.

Posebno su postradali voćnjaci koji se nalaze u dolinama reka i potoka, a o razmerama štete može se samo nagađati jer stručne ekipe još nisu izašle na teren i obavile procenu - kaže Paunović, dok savetodavac za zaštitu bilja u prokupačkoj Poljoprivredno-stručnoj službi Snežana Jović podseća domaćine da sada treba zaštiti voćnjake odgovarajućim preparatima i dodatnim bacanjem azotnog đubriva, prenose Večernje novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.