Vesti -

Nedimović: Kinezima prvo šaljemo jagnjetinu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da se narednih nedelja može očekivati izvoz jagnjeće mesa na tržište Kine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

"Prvo koje će biti na raspolaganju je tržište jagnjećeg mesa na prostoru Kine. To očekujemo narednih nekoliko nedelja. Posle toga će ići goveđe meso, a nakon toga svinjsko meso", rekao je Nedimović za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da je dvadesetak kompanija već zatražilo sertifikate u različitim oblastima, navodeći da su tri srpske kompanije već dobile sertifikate za izvoz goveđeg i jagnjećeg mesa.

Nedimović je rekao da će suva šljiva biti među prvima na listi proizvoda koja će se izvoziti u Kinu i dodao da je postignut dogovor i za izvoz kukuruza i šećera.

"Kineska kontrola mora da dođe u naše mlekare da bismo mogli da počenom da izvozimo mleko i mlečne proizvode", kazao je Nedimović.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine (AQSIQ) potpisali su juče Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.

Nedimović je posle potpisivanja tog dokumenta rekao je na taj način omogućeno da Srbija izvozi u Kinu robu biljnog i životinjskog porekla

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.