Vesti -

April je, a mi već ostali bez 150.000 tona voća

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović procenjuje da je šteta od niskih temperatura na rodu voća od deset do 15 odsto.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Kako je rekao, zbog toga će biti voća za 150.000 tona manje od ukupno 1.450.000 tona, koliko se očekivalo.

On je za agenciju Beta rekao da je voće najviše stradalo u Zapadnomoravskom regionu, gde su mahom oštećeni malinjaci.

"Malina je u tom regionu stradala oko 20 odsto, a oštećene su i šljiva, kajsija i trešnja. U Južnomoravskom regionu (Niš, Prokuplje, Leskovac) najviše su stadale jagode", rekao je Keserović.

Dodao je da je u okolini Arilja prvi put izmrzla jabuka sorte "ajdared" i "delišes".

"Najbolje je prošao podunavski voćarski kraj, gde do sada nije bilo veće štete", rekao je Keserović.

Voće je, prema njegovim rečima, dosta oštećeno mrazom koji je bio 27. marta i tada je stradalo 80 odsto roda trešanja, 50 odsto kajsija i 90 odsto šljiva sorte "timočanka". Dodao je da je martovski mraz prepolovio rod jabuke u ravničarskim krajevima.

"Ako se narednih dana temperatura spusti na oko četiri stepena ispod nule, stradaće 80 odsto voća", procenio je Keserović.

On je rekao da Ministarstvo poljoprivrede mora da uradi plan rejonizacije i podsticajima stimuliše vrstu voća koja odgovara pojedinim uslovima uzgajanja.

Preporučio je poljoprivrednicima da u sledeća dva dana, kada se očekuju niske temperature, zadimljuju voćnjake i zasade jagodičastog voća pod uslovom da je temperatura do minus dva stepena. Keserović je rekao da poljoprivrednici mogu da uključe i sisteme kap po kap ili mikrorasprskivače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.