Vesti -

"Srpske proizvode traži SAD, Kanada, Japan..."

Beograd -- Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da organska proizvodnja ima veliki potencijal u našoj zemlji i da će ministarstvo inistirati na njenom razvoju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC
Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC

Nedimović je na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije "Organska proizvodnja u Srbiji - na putu ka organskom" u Privrednoj komori Srbije rekao da je poljoprivredno zemljište u Srbiji usitnjeno, ali da to može za organsku proizvodnju da bude prednost pošto se poljoprivrednici mogu lakše prilagoditi tržištu.

Postoji velika potražnja za organskim proizvodima na tržištu”, naglasio je Nedimović.

Kako kaže, postoji veliki broj ugovora između kooperanata i kupaca odnosno za 80 odsto ugovorene proizvodnje.

Ministar je naglasio da je ugovorena poljoprivredna proizvodnja upravo ono što je potrebno srpskoj poljoprivredi, jer garantuje stalnost i stabilnost.

Nedimović je naveo da se u Srbiji oko 15.800 hektara zemlje koristi za organsku poljoprivrednu proizvodnju ili 0,44 odsto, što su podaci za kraj 2015. godine.

On je izrazio očekivanje da će će u narednom periodu mnogo više, pošto imamo trend rasta u organskoj proizvodnji.

Nedimović je rekao da svako ko želi da postane dobavljač nekog velikog lanca mora da prođe period standardizacije od nekoliko godina.

Kako kaže, tri godine traje prelazak iz konvecionalne u organsku proizvodnju i tu država treba da pomogne sa finansijskim sredstvima upravo tom periodu.

Ministar je podsetio da je 2009. počela izrada nacionalnog akconog plana za razvoj organske poljoprivrede koji još nije usvojem, pošto je od tada promenjeno oko sedam ministara.

Imam volju da ovo iznedrimo”, poručio je Nedimović.

On kaže da se u Srbiji najviše organski proizvodi u ratarstvu i proizvodnju žitarica, ali i voćarstvo.

Mali je broj pod povrtarskim kulturama, svega 1,5 odsto u odnosu na ukupnu organsku poljoprivrednu proizvodnju.

Nedimović ističe da naše organske proizvode traže najrazvijenija tržišta koja su platežno sposobna - Zapadne Evrope, Skandinavije, SAD i Kanada, Japan i druga.

Ministar je rekao da bi organska poljoprivredna proizvodnja mogla da se aktivira u istočnoj i južnoj Srbiji, to jest u devastiranim područjima.

Nedimović je rekao da Srbija u odnosu na BiH i Crnu Goru ima mnogo veću organsku proizvodnju, ali da zaostaje za zemljama poput Slovenije, Mađarske i Austrije.

Prema njegovim rečima, u Austriji je tržište organske poljoprivredne proizvodnje vredno više od milijardu evra.

Nedimović je naglasio da se globalno gledano organska proizvodnja mnogo brže razvija od ostale poljoprivredne proizvodnje.

Konferenciju organizuje Centar za organsku proizvodnju PKS uz podršku Nemačko - srpske razvojne saradnje.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić je rekao da sve razvijene zemlje razmišljaju o organskoj proizvodnji, pre svega zbog očuvanju životne sredine, zdravlja ljudi, kao i podrške malim poljoprivrednicima.

Miletić je rekao da je PKS prepoznala značaj takve proizvodnje i osnovala Centar za oransku proizvodnju, kao stručno telo koje okuplja relevantne faktore radi podrške za razvoju tog sektora.

On je kazao da PKS pomaže srpskim proizvođačima u nastupu na inostranm tržištima, kao i da organizuje nastup na najvećem međunarodnom sajmu organskih proizvoda “Biofac h” u Nirnbergu u Nemačkoj.

Prema preliminarnim podacima, nastup na ovom sajmu doneće srpskim proizvođačima ugovore vredne više od dva miliona evra, što čini oko 10 procenata ukupnog izvoza organskih proizvoda Srbije”, naglasio je Miletić.

On je kazao da se za narednu godinu planira povećanje nacionalnog štanda na tom sajmu, kao i druge vidove podrške organskoj proizvodnje.

Miletić je rekao da treba rešiti neka pitanja zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, kao što su registracija preprata za organsku proizvodnju, usaglašavanje sa evvopskim uredbama i slično.

Rukovodilac Centra za organsku proizvodnju PKS Veljko Jovanović je rekao da je to prva međunarodna konferencija koju organizuje taj centar centar, kao i da organska proizvodnja doživljava najveći bum u Srbiji u prethodnih nekoliko godina.

Predstavnik ambasade Nemačke Jirgen Ssmid je rekao da Srbija ima veliki potencija u toj oblasti i da će nastaviti da pomažu našu zemlju.

Fokus će biti na centralnoj i istočnoj Srbiji, pošto imaju veliki potencijal za ovakvu vrstu proizvodnje, a naročito proizvodnju voća”, naveo je Ssmid.

Kako kaže, Nemačka učestvuje sa 25 odsto u ukunoj organskoj proizvodnji u EU, a njeno tržište tih proizvoda je vredno oko 8,6 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.