Vesti -

Devojka pokrenula odličan biznis - "crni beli luk"

Beograd -- Poslovne banke, zbog rizika, i dalje ne podržavaju u dovoljnoj meri početnike u poslovanju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ipak, pored Ministarstva privrede i Fonda za razvoj, koji već podržavaju one koji se tek upuštaju u preduzetničke vode, i Razvojna agencija Srbije je nedavno raspisala javni poziv za svoj start up program.

Svež beli luk nesumnjivo je zdrav, ali mnoge odbija njegov neprijatan miris. Međutim jedna devojka odlučila je da pokrene biznis tako što je uz pomoć programa podrške Razvojne agencije Srbije, kupila mašinu za fermentaciju luka, nakon čega se neprijatan miris luka gubi, a dobijeni novi tzv ''crni beli luk'' postaje još delotvorniji.

“Ja se nikad ne bih usudila da pokrenem proizvodnju bez njihove pomoći, tu je naravno i taj finansijski aspekat važan, kao i taj edukativni. pošto oni stalno organizuju te edukacije, vezano za izradu biznis plana, za strategiju kontinuiteta, marketing plana, nastupa na tržištu, što ću ja svakako primeniti u praksi”, kaže Ivana Stanković iz firme ''Super lu''

Program podrške početnicima za započinjanje posla, samo je jedan od osam programa podrške za razvoj preduzetništva, koje će RAS sprovoditi u ovoj godini. Obezbeđeno je ukupno 120 miliona dinara, a potencijalni privrednici mogu da računaju na bespovratna sredstva od maksimalno milion dinara bez PDV.

“S obzirom na iskustva koja smo imali prethodnih godina, a to je da veliki broj početnika prestaje sa poslom u prvoj ili drugoj godini rada, zbog nepoznavanja tržišta, zbog nepoznavanja elementarnih principa poslovanja i manjka edukacije na tom polju, naša odluka je bila da uslov za aplikaciju za dodelu bespovratnih sredstava bude prolazak određene obuke. Dakle prvo svi koji se prijave za naše programe prolaze obuku, nakon toga rade biznis plan, u saradnji sa našim stručnjacima, zatim brane svoj poslovni plan pred komisijom i nakon toga mogu da obezbede sredstva”, ističe Željko Sertić, ispred Razvojne agencije Srbije.

Ovim programom obuhvaćena su fizička lica i privredni subjekti registrovani nakon 1. januara 2015. godine. A kako bi svoje programe približio privrednicima, RAS je pokrenuo kampanju ''Kreiraj život'' i sprovodi je u gradovima širom Srbije. Sve informacije mogu se dobiti i u regionalnim razvojnim agencijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.