Vesti -

Od smetlišta do jedinstvenog imanja u Srbiji

Investicija vredna preko 6.000.000 dinara obnovila je ekonomiju Vaspitno popravnog doma u Kruševcu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Zahvaljujuci donaciji, ova ustanova dobila je najsavremeniji plastenik u Rasinskom okrugu, gde ovih dana vade crni luk i pripremaju zemlju za predstojeću sadnju kala i lekovitog bilja.

Ovo je najsavremeniji plastenik u rasinskom okrugu.

Na ovom mestu do pre tri godine bilo je smetlište i nije imalo svoju funkciju.

Sada do samog puta izdiže se plastenik površine 20 ari. Uprava ove ustanove se odlučila da se proizvodnja bazira isključivo na gajenju kala i lekovitog bilja.

Celokupna proizvodnja u sklopu doma je biodinamička, i time ovo imanje predstavlja jedino takvog tipa u ovom kraju Srbije.

Sve poslove kako u plasteniku, tako i na farmi obavljaju šticenici doma, koji nakon izlaska postaju sposobni da se vrate u normalan život.

Setva ovsa je obavljena pre ovih kiša, a zemljište je nađubreno ovim stajnjakom koje je odležalo neko vreme što dodatno utiče na njegov bogati sastav. Na ovim parcela dva puta se žanje, i sve površine se navodnjavaju.

Možda dolaze kao deca ulice, ona o kojima niko ne vodi računa i problematična. Ali sigurno je jedno da izlaze kao formirani ljudi, sa jednim životnim iskustvom koje od njih čini ozbiljne, odgovorne i pouzdane partnere u poljoprivrednim, ekonomskim i zanatskim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.