Vesti -

Kako vi birate meso?

Tone i tone trulog i salmonelom zaraženog mesa izvezla su dva najveća brazilska proizvođača govedine i piletine.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Od toga je deo završio na evropskom tržištu. Nadležni tvrde da u Srbiji nema problematičnog brazilskog mesa, a mi smo proverili da li ima bojazni da ono u Srbiju dođe iliegalnim putem.

Evropa je pod uzbunom zbog afere trulog i salmonelom zaraženog mesa iz Brazila. Srbija nije uvozila pokvareno meso, kategorični su u ministarstvu poljoprivrede.

“Brazilsko meso i uopšte meso sa prostora Južne Amerike nije ulazilo na prostor Srbije u prethodnom periodu. Naša uprava za veterinu nema usaglašene sertifikate sa Vladom Brazila, odnosno njihovim nadležnim službama oko toga”, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Ipak, građani su oprezni.

“Plašim se sine, pitam, uvek pitam ko je proizvođač i tako.”

“Konzumiram samo ono što je sigurno. Što mogu da zapazim da je sigurno.”

“Pazim, koliko može da se pazi.”

Nekoliko stručnih saveta nije na odmet.

“Pa neispravno u suštini menja boju meso. Znači ispravno je lepe crvene boje, mora da ima pečat, mora da ima deklaraciju i mora da se kupuje kod proverenih prodavaca”, kaže Dragan Mladenović, mesar.

Nije sporno meso koje prođe granične kontrole i stigne zvaničnim kanalima, već ono koje na tržište dolazi nelegalnim putem.

“ rbija, Kosovo, Makedonija, BIH; Crna Gora i Albanija su iz više razloga područja na kojima je roba sumnjivog kvaliteta plasirana, uključujući meso i proizvode od mesa. U tom delu realna opasnost postoji koliko su ovi vidovi prometa prisutni”, kaže Petar Bogosavljević

“Što se tiče ilegalnog pokušaja ulaska mesa, na određenim prostorima preko zelene granice, a ne preko zvaničnih prelaza, mi smo tu pojačali kontrole, vodimo računa zajedno sa upravom carina, kako sa nekih nebranjenih prostora ne bi mogli doći. Da li se to desilo na prostoru koji kontrolišu prištinske vlasti ili neke druge, ja stvarno ne znam. Imamo neke indicije, o tome neko drugi vodi računa, što se nas tiče mi nismo nikad dozvolili uvoz i nema nikakvog mesa na ovim prostorima”, kaže Nedimović.

Sa svojih rafova brazilsku govedinu i piletinu povukli su Kina, Evropska unija i Čile. U operaciji "pokvareno meso" brazilska policija uhapsila je 30 ljudi, jer su dve najveće mesne industrije godinama podmićivale inspektore i političare kako bi imale dozvolu za izvoz pokvarenog mesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.