Vesti -

Zbog skandala povlače meso sa rafova

Peking -- Najveći kineski trgovinski lanci povukli su brazilsku govedinu i piletinu sa polica svojih prodavnica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je prvi konkretan signal negativnih posledica skandala u brazilskoj mesnoj industriji.

Portparolka najvećeg kineskog lanca hipermarketa San Art Ritejla, koji upravlja sa oko 400 hipermarketa u Kini, izjavila je da je od ponedeljka iz prodavnica tog lanca povučena govedina brazilskih izvoznika BRF i JBS, prenosi agencija Rojters.

I kineski ogranak američkog trgovinskog lanca Volmarta uklonio je brazilske proizvode od mesa sa svojih polica, dok je ogranak nemačkog Metroa povukao iz prodaje pileće nogice i krilca.

Takav potez trgovinskih lanaca dolazi samo nekoliko dana nakon što je Kina privremeno suspendovala uvoz mesa iz Brazila, nakon tvrdnji da su korumpirani brazilski izvoznici prodavali pokvarene proizvode.

Iako su brazilski zvaničnici kasno sinoć pokušali da uvere javnost da je reč o samo izolovanim incidentima, reakcija kineskih maloprodajnih lanaca je pokazatelj dalekosežnih posledica koje bi ovaj skandal mogao imati po Brazil, koji je inače najveći svetski izvoznik mesa.

Hong Kong, drugi najveći kupac brazilskog mesa u prošloj godini, takođe je izdao zabranu na uvoz mesa iz Brazila, nakon što su sličan potez preduzeli Japan, Kanada, Meksiko i Švajcarska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.