Vesti -

Da prestignemo BiH: Sve više gajimo organsku hranu

Srbija je imala najveći rast organske proizvodnje ikada. A samo od izvoza se ostvaruje više od 20 miliona evra.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

To je rečeno na konferenciji NLB banke koja je danas objavila i početak šestog konkursa NLB Organik u okviru kojeg će ove godine nagraditi tri najboilja projekta novčanom nagradom u iznosu od milion i po dinara.

Konkurs je otvoren do 21. aprila, a pravo učešća imaju registrovani individualni poljoprivredni proizvođači, kao i mali proizvođači, a od ove godine i kooperanti kompanija ukoliko poseduju sertifikat, a potrebno je da dostave opis projekta, troškova i očekivane rezultate.

Autor projekta koji stručni žiri oceni kao najbolji, dobiće nagradu od milion i po dinara, dok će drugoplasirani i trećeplasirani dobiti nagradi u iznosu od 300.000 i 200.000 dinara.

"Organska proizvodnja je veliki potecijal za Srbiju i od izvoza ostvaruje od 20 do 25 miliona evra. U svetu su površine pod organskom hranom od 1999. godine sa 11 miliona hektara 2015. godine povećane na 50 miliona hektara", rekao je predsednik Izvršnog odbora NLB banke Branko Greganović.

Predsednica komisije te banke za izbor najboljeg projekta organske proizvodnje i prerade hrane Snežana Oljača kaže da Srbija snažno napreduje u povećanju proizvodnje organske hrane. Ona je iznela podatke sa sajma u Nemačkoj, gde je evidentirano da je najbrži godišnji rast od 64 odsto ostvarila je Bosna i Hercegovina, a na drugom mestu je Srbija sa 62 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.