Vesti -

Za platu - kuća sa okućnicom za 1.000 EUR (VIDEO)

Za 5.000 evra se nekada nije mogao kupiti ni auto, sada možete kupiti celu kuću sa okućnicom. Koji su razlozi za prodaju po ovako niskim cenama?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot/Dobra zemlja
Foto: Screenshot/Dobra zemlja

Kuća sa okućnicom nadomak Vršca za 3.000 evra!

Nakon dobijanja nasledstva unuk je iz grada odlučio da dođe na imanje bake i deke da bi se bavio poljoprivredom. Nakon tri godine shvatio je da ne može da obezbedi egzistenciju.

Kuća se prodaje ispod cene, ali ovo nije usamljen slučaj. Na osnovu istraživanja Srpske akademije nauke i umetnosti, u 1.034 sela ima oko 150.000 praznih kuća.

Zlatica Stojanović iz agencije za nekretnine kaže da kuće u selima uopšte nisu aktuelne, a njihove cene se kreću od 1.500 do 30.000 evra.

“Ponuda je velika, a potražnja nikakva. To su kuće u kojima može da se živi, kuće sa okućnicom a objašnjava i šta se obično prodaje uz kuću", kaže ona.

Kupaca gotovo i da nema, a i kada se nađu, motiv im nije proizvodnja. To su, kako kaže, uglavnom penzioneri i uglavnom gledaju da ima tu reka ili kanal, dakle kupuju kuću zbog uživanja.

Na kućama koje se prodaju ne postoje table, a razlog je strah od krađa i provala.

Južno od Save i Dunava situacija je još drastičnija, pojedine kuće u Rasinskom okrugu prodavale su se i za 1.000 evra.

Zlatica kaže da, iako je u ponudi i poljoprivredno zemljište, ono se jako malo prodaje, jer ga ljudi obično međusobno kupuju. Kaže da je sada na ceni i da se kreće između 2.000 do čak 5.000 evra po jutru.

Poražavajuće je to što za jednu kuću sa baštom i njivom treba izdvojiti samo jednu mesečnu platu onih koji su otišli u inostranstvo za boljim životom.

U Banatu je nekoliko sela u kojima je izražen ovaj trend, a u kojim, opširnije pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.