Vesti -

Ribolovci sanjaju o njoj, a on je ima (VIDEO)

Niš -- Do ribnjaka Dragana Milojkovića u Niškoj banji, dolazi se na najoriginalniji način - žičarom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot/Dobra zemlja
Foto: Screenshot/Dobra zemlja

Šteta je što vožnja traje samo 24 sekunde, ali zahvaljujući žičari, koju je ao saobraćajni inženjer sam konstruisao i napravio, Dragan je skratio put do svog ribnjaka za čak 4 kilometra.

U njegovom ribnjaku se jedne godine uzgaja mlađ, a druge se tovi šaran.

“Kao najkomercijalniji se pokazao šaran i linjak. Linjak je poznat ribolovcima kao deficitarna riba koja izumire i koja je zakonom zaštićena, ali kod Dragana je ima. Ja se trudim da preko ostalih proizvođača i konzumenata održavam ovu vrstu”, objašnjava Milojković dodajući da je takođe i pušta u Nišavu.

Dragan je ovo imanje kupio pre 20 godina i tada je poželeo da ovde gradi motel, što se do sada nije ostvarilo, ali plan sa ribnjakom jeste.

On je jedini koji proizvodi mlađ na jugu Srbije, pa zbog toga može sve da proda. Kvalitet mlađi i tovljene ribe dobija pre svega zbog kvaliteta vode, ali i svog znanja.

“Ja imam od Instituta Vinča, ovde je vršeno merenje radioaktivnosti, što je jedan od evropskih standard, što mnogima nije jasno, oni to i ne znaju”, kaže Dragan.

Ove godine Milojković proizvodi mlađ koju prodaje zaljubljenicima u ribu, koji kupuju po nekoliko stotina komada, i vraćaju se, jer riba dobro napreduje.

On bi mogao da proširi posao i da sarađuje sa velikim ribnjacima, ali ga, kako kaže, koče neki problem.

“Ništa nisam uradio mimo zakona, a na kraju je došlo da dva teška problema koje ja ne mogu da premostim. Svako ko se bavi proizvodnjom riba mora da ima zaposlenog veterinara”, kaže on dodajući da je strašno da on zaposli veterinara koji “nema pojma o ribi”.

Kada je reč o drugom problem, Milojković priča da u Nišu ima Veterinarski institut, koji nema parvo da vrši dijagnostička ispitivanja, za ribu i mlađ, što blokira proizvodnju, jer on mora da transportujue živu mlađ čak do Beograda. A to je neophodno kako bi on prodao svoju mlađ.

Još jedna od zanimljivosti je način na koji Dragan dobija struju za svoj ribnjak, pogledajte ceo prilog o ovom zanimljivom inovatoru:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.