Vesti -

Predrag Ćirković: Podrška digitalnoj transformaciji

1. Koji su planovi kompanije SAP West Balkans?

Naši planovi su da, uz rast koji ostvarujemo kao kompanija na regionalnom tržištu, pojačamo i svoje prisustvo zapošljavanjem mladih i perspektivnih kadrova. Nadamo se da ćemo na ovaj način uspeti da našim klijentima obezbedimo sve bolju podršku kako u održavanju već implementiranih rešenja tako i u implementaciji SAP inovativnih rešenja nove generacije. U našim planovima se jasno vidi odluka da se kompanija SAP pozicionira kao jedan od vodećih partnera na polju digitalne transformacije kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

Podeli

2. SAP na svojim forumima promoviše nove svetske trendove za uključivanje kompanija u takozvanu četvrtu industrijsku revoluciju. Šta je od inovativnih rešenja najzastupljenije u domaćim kompanijama?

Od novih inovativnih rešenja najzastupljeniji su SAP HANA baza podataka nove generacije i industrijski fokusirana rešenja na bazi novih tehnologija. Takođe se vidi rastući trend interesovanja kupaca za novim rešenjima poput Omnichannel Web Commerce platforme, marketing automatizacije, HR i CRM rešenja u cloud-u.

3. Pre nekoliko dana na SAP Forumu je prisustvovalo veliki broj gostiju, koji je bio feedback tržišta?

Ovogodišnji SAP forum je bio više posećen nego bilo koji od prethodnih foruma. Na forumu smo predstavili SAP inovativna rešenja iz ugla SAP-a kao i iz ugla korisnika. Deo foruma je bio posvećen prezentacijama uspešnih implementacija SAP rešenja od strane samih korisnika. Na forumu su prezentovana SAP rešenja iz oblasti web komerca, HR-a, SAP IoT platforma kao i nova rešenja za sportsku industriju. Sav feedback koji smo dobili tokom i posle foruma od strane korisnika i partnera govori u prilog tome da nas očekuje uzbudljiva 2018. godina po pitanju projekata digitalne transformacije u regionu zapadnog Balkana.

4. Kolika je potražnja za poslovnim softverom u Srbiji i čitavom regionu kojim Vi rukovodite?

Mogu reći da iz godine u godinu kao firma ostvarujemo sve bolje rezultate tako da je to najbolji pokazatelj da potražnja za poslovnim softverom raste uprkos izazovima sa kojima se ekonomije regiona susreću.

5. Sve je veće interesovanje mladih u Srbiji da se okrenu startapima i rade na sopstvenim rešenjima koji rešavaju probleme, kako za korisnike tako i za velike kompanije. Da li kompanija SAP ima neke planove na tom polju?

Kompanija SAP ima već inicijative sa kojim učestvuje u podršci lokalne startup zajednice. Na primer, već drugu godinu zaredom organizuje InnovMatch takmičenje koje ima za cilj da omogući inovativnim kompanijama, startapima, programerima, preduzetnicima i studentima iz cele centralne i istočne Evrope da rešavaju specifične poslovne slučajeve, i da uz korišćenje SAP Cloud Platforme pomognu velikim kompanijama da stvore novu vrednost za svoje korisnike. Takvim pristupom SAP otvara vrata mladim kompanija da se uključe u razvoj novih rešenja i postanu deo SAP poslovnog ekosistema

6. Na koji način korišćenje SAP softvera kao alatke može unaprediti njihov biznis i, zapravo, dovesti do ušteda?

SAP je tradicionalno poznat po svojim ERP proizvodima koji kvalitetom značajno prevazilaze bilo koju konkurenciju u sferi poslovnog softvera. Prateći globalne trendove i potrebe korisnika širom sveta SAP je u poslednjih nekoliko godina izvršio akviziciju nekih od najboljih kompanija u svojim segmentima i razvio rešenja iz oblasti baza podataka nove generacije (SAP HANA), HR cloud rešenja (Success Factor), rešenja za Web commerce i marketing (SAP Hybris) kao i rešenja za upravljanje prodajom (C4C).

Naša rešenja mogu podržati sve vrste poslovnih procesa naših korisnika u različitim industrijama i omogućiti primenu novih već pomenutih poslovnih modela. Ona mogu pomoći našim klijentima da optimizuju i ubrzaju svoje poslovne procese, u realnom vremenu sagledaju rezultate poslovanja kao i da brzo reaguju na promene tržišta i približe se svojim klijentima.

7. Na koji način SAP prati velike poslovne sisteme u kojima je instaliran kompanijin softver?

SAP se trudi da sa velikim poslovnim sistemima razvije odnos koji predstavlja konsultantski pristup. Ovo konkretno znači da se trudimo da sagledamo poslovanje korisnika i zajedno sa korisnikom razvijemo višegodišnju mapu puta implementacije rešenja koja će omogućiti korisniku da jasno vidi i vremenske rokove i benefite implementacije naših rešenja. To podrazumeva i neku vrstu partnerskog odnosa baziranu na poverenju i uspešnim projektima. Takođe, implementacije SAP poslovnih rešenja u svojoj prirodi omogućavaju korisniku da jasnije sagleda svoje poslovne procese i tokom projekata implementacije iste unapredi i optimizuje.

Svaki korisnik i poslovni sistem je priča za sebe. Broj zaposlenih i veličina preduzeća ne predstavljaju težinski faktor za uvođenje naših rešenja, već kompleksnost poslovnih modela to jest poslovnih procesa korisnika.