Vesti -

Ekspobanka u Srbiji beleži jak učinak

Ekspobank a.d. Beograd, u vlasništvu Ekspobank CZ a.s. iz Češke Republike, je danas izdala saopštenje o ključnim finansijskim rezultatima koji su postignuti od momenta kupovine od strane Ekspobank CZ u februaru 2017.

Podeli
Foto: Ekspobank
Foto: Ekspobank

Za šest meseci od 1. marta 2017. godine, Ekspobank a.d. Beograd je uspešno sprovela proces promene naziva i optimizovala aktivnosti, uz porast kreditiranja privrede, poboljšanje ključnih pokazatelja poslovanja i neto kamatne marže.

Ekspobank a.d. Beograd je već ostvarila značajan napredak na bazi nove strategije, čiji je fokus podrška malim i srednjim preduzećima koja se bave međunarodnom trgovinom sa glavnim trgovinskim partnerima Srbije, poput Evropske unije i Rusije. Uspešan rad u ovoj oblasti se vidi u kreditnom portfoliu banke, koji je 1. marta 2017. godine iznosio 3,8 milijardi dinara, a porastao je za 29% na 5,0 milijardi dinara na dan 25. avgusta 2017. godine (prema nerevidiranim finansijskim izveštajima). Rastući udeo kredita preduzećima koji rade sa EU i Rusijom dostigao je 15% do današnjeg dana.

Zahvaljujući aktivnom upravljanju sredstvima i imovinom, banka je uspela da značajno ojača svoju neto kamatnu maržu, koja je sada uporediva sa vodećim bankarskim institucijama u Srbiji. Ovim je, uz uštede koje su ostvarene optimizacijom poslovnih aktivnosti, omogućena transformacija poslovanja Ekspobank a.d. Beograd od banke koja je poslovala sa gubitkom u profitabilnu banku.

Borislav Strugarević, predsednik Izvršnog odbora Ekspobank a.d. Beograd je izjavio: "Uspešno i efikasno smo završili izmenu strategije, proces rebrendiranja i optimizaciju poslovnih procesa. Ekspobanka u Srbiji će nastaviti da bude fokusirana na pružanje podrške srpskim preduzećima, kroz finansijske usluge visokog kvaliteta, sa ciljem unapređenja njihovog poslovanja.“

“Zahvaljujući saradnji sa Ekspobankom u Češkoj Republici i Rusiji, Ekspobank a.d. Beograd je idealan partner za srpska preduzeća koja žele da se bave poslovanjem na tržištima EU i Rusije koji predstavljaju dva najveća trgovinska partnera naše zemlje. Naš cilj je kreditiranje stanovništva i privrede, uz prilagođavanje širokog spektra bankarskih proizvoda klijentima. "

„Ekspobank grupa i njen većinski akcionar, Igor Kim, posvećeni su dugoročnom razvoju svoje bankarske grupacije na srpskom tržištu. Svaka banka u grupi je u privatnom vlasništvu i posluje sa visokim stepenom nezavisnosti sa ciljem prilagođavanja lokalnom tržištu. Investicija u Ekspobank u Srbiji je samo prva od mnogih planiranih investicija u Srbiji, koja će biti središte budućih investicija na Balkanu ".